Sint-Truiden

(Elektriciteits)kastkunst fleurt de stad op

Enkele centrumstraten van Sint-Truiden krijgen extra kleur. Een elftal elektriciteitskasten zijn omgetoverd tot heuse kunstwerken. Lokale professionele kunstenaars en leerlingen van de Academie Haspengouw beeld bundelden de krachten om van saaie en lelijke elektriciteitscabines kunst te maken. De creaties zijn allemaal te ontdekken tijdens een gloednieuwe stadswandeling.

Elektriciteitscabines zien er doorgaans onaantrekkelijk uit. Voor een aantal van deze cabines in het stadscentrum van Sint-Truiden is dat nu verleden tijd. “Met het project Kastkunst geven we kunstenaars de mogelijkheid om deze saaie maar functionele objecten te gebruiken als canvas voor hun kunstwerk”, legt schepen Ingrid Kempeneers (CD&V) van Openbare Werken uit. “Zo worden de elektriciteitscabines in de stad aantrekkelijk. Artiesten hebben er kleurrijke en creatieve kunstwerken van gemaakt. Van schilderwerken met tropische vogels tot creaties met glittertape of stencilart. De aangepakte cabines liggen allemaal in de Stationsstraat, de Stapelstraat en de Luikerstraat.” Het stadsbestuur mikt natuurlijk op de (toeristische) bezoekers.

Academie Haspengouw

Bij dit project werk de stad samen met artistiek talent van eigen bodem. “Professionele Truiense kunstenaars doen dit samen met leerlingen van de Academie Haspengouw Beeld. Die unieke kruisbestuiving heeft niet alleen voor prachtige kunstobjecten in de openbare ruimte gezorgd, ze geeft ook extra prikkels aan de leerlingen”, besluit een tevreden schepen.

Iedere elektriciteitscabine is voorzien van een QR-code die doorverwijst naar meer info over het werk en de betrokken artiest. Je kan de wandelroute vanaf nu ontdekken op www.debogaard.be.