Sint-Truiden

Extra gemeenteraad in Sint-Truiden: Veerle Heeren neemt geen ontslag

De burgemeester van Sint-Truiden kan aanblijven voor de meerderheidspartijen. “Ze heeft een fout gemaakt maar we vergeven het haar.” Oppositiepartij VOORUIT vroeg het ontslag van de burgemeester, maar Heeren weigert op te stappen. Er komt wel nog een onderzoek vanuit de Vlaamse overheid.

Maandagavond vond een extra spoedzitting plaats van de gemeenteraad van Sint-Truiden. Burgemeester Veerle Heeren gaf tekst en uitleg bij haar vroegtijdige vaccinatie en die van vrienden, familieleden en kabinetsmedewerkers. “Ik heb dit goed bedoeld”, legde ze uit. “Ik heb het gedaan om het vaccinatiecentrum te helpen in de zoektocht naar kandidaat-invallers.” 

De meerderheidspartijen die samen het bestuur vormen zijn CD&V, Open Vld en N-VA. Zij willen de coalitie niet opblazen maar schaarden zich wel achter de stemming die de oppositie gevraagd had om te erkennen dat ze de deontologische code had overtreden. De burgemeester komt dus weg met een blamage, unaniem van alle gemeenteraadsleden.

Voor de oppositie klonk de spijtbetuiging ongeloofwaardig en vroeg haar ontslag. Maar daar kan alleen Heeren zelf over beslissen. En zij kiest om aan te blijven. Er komt wel nog een audit (onderzoek) vanuit de Vlaamse overheid. Als dat slecht zou uitvallen, dan kan de minister van Binnenlands Bestuur haar alsnog de laan uitsturen.

Na afloop reageerde fractieleider Gert Stas namens Vooruit teleurgesteld. “De gemeenteraad was een poging om de wanpraktijken door en onder Veerle Heeren toe te dekken met de mantel der liefde en te verdrinken in  technische details. De aantijgingen van machtsmisbruik en nepotisme bleven overeind. Burgemeester Heeren zal morgen nog steeds niet geloofwaardig aan de Truienaar kunnen uitleggen dat ze zich geduldig aan de regels moeten houden. Het vaststellen van een ernstige overschrijding van de deontologische code kan niet zonder gevolg geklasseerd worden.  Wij verwachten dat de druk zal aanhouden.”