Sint-Truiden

GAZO-site kost Sint-Truiden 500.000 euro per jaar meer dan voorzien

Het stadsbestuur keurde een nieuw reglement goed waarbij de huur van een parkeerplaats op de Gazo-site fors wordt verhoogd. “De nieuwe Gazosite gaat de Truienaar maar liefst 500.000 euro per jaar meer kosten; dat is 50% meer dan oorspronkelijk begroot”, zegt oppositieleider Gert Stas (Vooruit). Opvallend: het voorstel van burgemeester Heeren kreeg slechts 20 stemmen (18 is het minimum).

Gert Stas (Vooruit) stemde met zijn partij tegen het nieuwe retributiereglement van de Gazo-site. Verrassend: anti-belastingspartijen Open VLD en N-VA stemden vóór de verhoging van het parkeren op de Gazo. Gert Stas: “Kosten voor onderhoud en energie werden systematisch onderschat, inkomsten werden rooskleuriger voorgesteld. Immers, om de bouw van dit prestigeproject door de reeds bloedrode begroting te loodsen, mocht het officieel niet te duur zijn.  Nu de bouw klaar is, valt het lijk uit de kast: de Haspengouwse muziekacademie (de stad dus) mag jaarlijks 500.000 euro bijpassen.  Voor dat bedrag was hun oude muziekschool prachtig gerenoveerd, maar dat ging toen niet wegens te duur.”

“De stad heeft te laag geschat”

De Gazometersite is sinds november 2018 in gebruik. De Academie Haspengouw Podium en de Sint-Ritaschool/Kabost zijn de belangrijkste huurders. De jongerencampus met de polyvalente fuifzaal is een derde onderdeel van het complex.  De nutsvoorzieningen en onderhoudskosten van de gehele Gazometersite vallen volledig ten laste van AGB PATRI. Om dit complex break-even te draaien had de huurprijs, inclusief nutsvoorzieningen en onderhoud, 1.078.542,40 euro op jaarbasis moeten zijn. Maar nu blijkt dit maar liefst 500.000 euro te laag geschat”, aldus Stas.

“Aangezien enerzijds de nutsvoorzieningen en onderhoud van de volledige Gazometersite veel meer bedragen dan in eerste instantie gebudgetteerd en anderzijds de huurinkomsten voor de scholencampus lager zijn dan voorzien, dienen we noodgedwongen de huurprijs aan te passen voor de Academie Haspengouw Podium”, klinkt het bij het stadsbestuur.

Stas vindt dit niet kunnen. “Zo wordt dus de muziekacademie het kind van de rekening. Zij moesten vertrekken uit het zo geliefde huis Claes aan de Leopold II straat omdat de renovatiekosten te hoog waren en zien nu dat hun huidige locatie een veelvoud kost.”

Misrekeningen

Voor de oppositiepartij Vooruit is het naïef te veronderstellen dat deze grove misrekeningen ‘toevallige fouten’ zijn. opnieuw Stas: “De schuldenlast van Sint-Truiden is dermate hoog dat een duur prestigeproject nooit de begrotingstoets zou kunnen passeren.  Door de verwachte kosten te laag en de inkomsten te hoog te schatten kon het lintje van de GAZO-site in 2018 toch geknipt worden. De Truidense belastingbetaler moest later maar opdraaien voor de kosten. Later is ondertussen nu geworden.”