Gingelom, Nieuwerkerken, Sint-Truiden

Gevoelig meer PV’s voor bestuurders in Truidense politiezone

De politiezone Sint-Truiden-Nieuwerkerken-Gingelom heeft in 2021 gevoelig meer bestuurders gepakt op overdreven snelheid, alcohol- en drugsgebruik tegenover het jaar ervoor. Dat blijkt uit de nieuwe jaarcijfers die Truiens Nieuws eergisteren uitbracht. Korpschef Steve Provost ziet er een bevestiging in van één van de prioriteiten die zijn politiezone heeft gesteld.

Jaar na jaar zet de politiezone in de Truidense regio meer manschappen en middelen in ter bestrijding van verkeersovertredingen. Zo werd het aantal geklopte uren op de verkeersdienst verdubbeld. “Klopt”, zegt korpschef Steve Provost. “Voor ons is alles wat met het verkeer te maken heeft een prioriteit. Vandaar die verdubbeling. Sinds 2021 worden er ook verplaatsbare snelheidsmeters gebruikt. Die verplaatsen we regelmatig.”

Cijfers

In het jaarrapport lezen we heel wat cijfers. En die zeggen veel. Zo werden er 302 bestuurders betrapt op rijden onder invloed, daar waar er in 2020 dat er nog maar 171 waren. Bij het druggebruik achter het stuur is het nog straffer. Van 50 overtreders in 2020 naar maar liefst 112 in 2021, meer dan een verdubbeling. En het aantal bestuurders met een zware voet ging in diezelfde periode van 31.541 naar 40.602 overtreders.

“We hebben bijkomend mensen opgeleid om de drugscontroles in het verkeer te optimaliseren”, zegt de korpschef. “Jammer genoeg tonen de ongevallencijfers ons dat alcohol en drugs heel vaak de oorzaak zijn.”