Sint-Truiden

Half augustus volledig rapport over werking Truiens vaccinatiecentrum en burgemeester Heeren

Op 15 augustus wordt het eindrapport van Audit Vlaanderen over het vaccinatiecentrum te Sint-Truiden en de rol van Veerle Heeren bekend gemaakt. Dat schrijft Trudocs.be. Het oordeel dat minister Somers gaat vellen over de Truiense burgemeester zou snel daarna kunnen volgen.

Audit Vlaanderen zal op 15 augustus – nochtans een feestdag – haar rapport bekend maken over de werking van het vaccinatiecentrum en de rol van Veerle Heeren (CD&V). Dat schrijft de nieuwssite Trudocs die haar nieuws bevestigd weet door Administrateur-generaal Mark Vandersmissen. De laatste dagen klonk de vraag steeds luider ‘waarom het allemaal zo lang moet duren’. Vandersmissen legt uit: “Er is niet enkel het onderzoek naar de vaccinatie van de Truiense burgemeester maar ook een complete forensische audit naar de werking van het Truiense vaccinatiecentrum. En dat neemt wat tijd in beslag. We zijn aan het afronden. Er zijn nog wat mensen die we moeten horen die momenteel in vakantie zijn. Maar ten laatste 15 augustus moeten we rond zijn”, aldus de man van Audit Vlaanderen. In HBVL spreekt Veerle Heeren tegen dat het onderzoek ook over haar gaat: “Voor alle duidelijkheid: het onderzoek van Audit Vlaanderen is geen onderzoek naar Veerle Heeren, maar naar de operationele werking van het vaccinatiecentrum”, klinkt het.

Somers beslist

Audit Vlaanderen evalueert het systeem van organisatiebeheersing van de Vlaamse administratie en van de lokale besturen en formuleert hierover aanbevelingen. De organisatie doet onafhankelijk en zelfstandig haar werk, los van de politiek. Maar het blijft bij aanbevelingen. Het zal minister Bart Somers zijn, die vanop het departement Binnenlands Bestuur, uiteindelijk zal bepalen of Veerle Heeren kan aanblijven of niet. Hij kan ook tijdelijk schorsen. In principe heeft Somers niet veel tijd nodig om de knoop door te hakken. Dat kan dus ergens in de laatste twee weken van augustus gebeuren.

Comeback in de media

Ondertussen maakte Veerle Heeren haar comeback als burgemeester, ook in de media. Met een opvallende foto (HBVL) waarbij ze met propere botten aan wachtbekkens staat, getiteld: ‘Veerle Heeren al meteen met laarzen in de modder‘. Wat zaterdagvoormiddag op café tijdens de markt de reactie ontlokte: “Propere botten. Verheven boven het water; ver weg van het volk.”

In (opnieuw) HBVL werd de comeback vrijdag gebracht met een gepolijst interview waarin vragen en antwoorden netjes afgemeten waren en waarin weinig nieuws te lezen viel. De meer prangende vragen kwamen niet aan bod. Waarom kan ze haar stoel niet lossen? Welk signaal geef je daarmee aan de burger? Is er niet zoiets als ‘je verantwoordelijkheid nemen’? Riskeert de burgemeester niet de CD&V van Sint-Truiden mee de dieperik in te sleuren bij de volgende verkiezingen in 2024? In politieke journalistiek mag je met je vragen toch een beetje duwen waar het pijn zou kunnen doen.

Wie dat wel durft is politiek commentator Isolde Van den Eynde in Het Laatste Nieuws. Met haar scherpe pen schrijft ze: “Heeren maakt dus een comeback voordat het onderzoek af is dat haar reilen en zeilen onder de loep legt. Misschien redeneert de Limburgse minder traag dan we tot nog toe zagen. Eens terug op de stoel, is het moeilijker om de poten er nog af te zagen.” En verder: “Heeren profiteert van het zand in de machine van Audit Vlaanderen. Duurt het werkelijk maanden om een fout te onderzoeken die in feite al is toegegeven?”

In haar conclusie is Van den Eynde niet mals: “Als Veerle Heeren kan terugkeren alsof er geen vuiltje aan de lucht is, is dat omdat CD&V dat toestaat. Omdat Joachim Coens het toestaat. Omdat Wouter Beke het toestaat. Maar ook omdat N-VA en Open Vld, de coalitiepartners, er geen graten in zien. Lieflijk en liederlijk Limburg? Niet echt. Het toont aan dat verschillende partijen het rechtvaardigheidsprincipe niet meer goed aanvoelen. Mens zijn, is verantwoordelijk zijn.”