Sint-Truiden

Het volledige rapport van Audit Vlaanderen over de stad Sint-Truiden

Enkele dagen geleden veroorzaakte een nieuw rapport van Audit Vlaanderen voor veel commotie in Sint-Truiden. Het rapport is niet mals voor het Truidense stadsbestuur. Audit Vlaanderen stapte zelfs naar het Agentschap Binnenlands Bestuur om een klacht in te dienen. Dat is een teken dat er heel wat zwaarwichtige feiten aan de hand zijn.

Het rapport zelf is openbaar gemaakt en kan je hieronder helemaal lezen. Daarna krijgt u reacties van meerderheid en oppositie.

Auditvlaanderen2006 062_Rapport_OA_Sint-Truiden.pdf

Lees zeker ook:

Politieke reacties

Vanuit de meerderheid wordt schepen Jo François (N-VA) het veld ingestuurd om te reageren. François verklaart: “De oppositie moet haar rol spelen natuurlijk. Maar wij moeten de problemen van het verleden aanpakken, en dat zijn we aan het doen. We zullen zeker de punten uit het rapport ter harte nemen en eraan werken. Ik vind het geen slecht rapport.”

Voor de oppositie volstaat de verklaring van François bijlange niet. “Audit Vlaanderen legt een aantal belangrijke pijnpunten bloot bij het huidig stadsbestuur van Sint-Truiden”, zegt gemeenteraadslid Ludwig Vandenhove (Vooruit). “Over een aantal items volgt Audit Vlaanderen ons als oppositiepartij Vooruit in onze commentaar en beschouwingen. Vooral de financiële dienst en de manier waarop aanbestedingen en aankopen gebeuren, krijgen heel wat punten van kritiek. Bij de rol van de externe bemiddelaar stellen wij ons al lang vragen en Audit Vlaanderen geeft ons daarin gelijk.”

Vandenhove is niet onder de indruk van de reactie van de meerderheid. “Typisch François: het zijn weer de anderen geweest. Maar deze keer heeft hij het niet over ons maar over zijn huidige coalitiepartners CD&V en Open Vld.”

Een reactie van de burgemeester laat intussen nog steeds op zich wachten.

De burgemeester lijkt niet geneigd te zijn te gaanreageren. Dat gebeurt wel vaker in netelige dossiers. Er zijn van Veerle Heeren enkele positieve boodschappen terug te vinden de voorbije dagen, zoals de investering in digitale informatieborden en de bloesemmeter. Een aantal mensen hadden reactie verwacht van de burgemeester, omdat het toch over heel wat zaken gaat die in het algemeen belang van de stad en van een goed stadsbestuur gaan.