Sint-Truiden

Ingrid Kempeneers ingezworen als waarnemend burgemeester voor Sint-Truiden

Gemeenteraadslid Ingrid Kempeneers (CD&V) is maandagavond ingezworen bij gouverneur Lantmeters als burgemeester voor de stad Sint-Truiden. Ze zal de functie 6 maanden lang uitoefenen, van 1 februari tot 1 augustus. Wie is Ingrid Kempeneers? Een terugblik en een vooruitblik.

Gemeenteraadslid Ingrid Kempeneers is 54 en al jaren een politiek boegbeeld binnen CD&V-Sint-Truiden. Ze was eerder 6 jaar schepen, de laatste drie ervan voor Openbare Werken, Duurzaamheid, Leefmilieu en Dierenwelzijn. Ze staat bekend als een doorzetter in dossiers zoals dat van de rioleringswerken in de Driewilgenstraat. Toen kwam ze op voor de bewoners omdat anders een gedeelte van de straat niets, en een ander gedeelte wel de factuur diende te betalen.

In 2012 haalde Kempeneers ruim 1200 stemmen, en wist die in 2018 te verhogen met 300 stemmen. Ze staat bekend als iemand die goed kan luisteren naar de inwoners met hun verzuchtingen, en naar haar stadspersoneel. Naar de oppositie toe geeft ze liever inhoudelijke antwoorden dan politieke sneren. Een zeldzaamheid in de Truiense politiek. Tenslotte zijn er geen schandalen die aan haar kleven en komt ze over als een eerlijke, correcte vrouw. 

Ingrid Kempeneers is nu waarnemend burgemeester,
nadat ze de eed aflegde bij de gouverneur

Bestuursakkoord onverkort verder uitvoeren

Kempeneers zelf zag er zelf wat tegenop de komende drie jaar geen mandaat meer te hebben. CD&V moest immers flink betalen voor de coalitie met Open VLD en N-VA en heeft slechts één schepen voor de komende drie jaar. Daarom is dit waarnemend burgemeesterschap een onverwachte wending en blijft de Ordingse alsnog een half jaar in beeld. Maar daarna moet ze ruim twee jaar de woestijn in tot aan de verkiezingen van oktober 2024. Zo ver kijkt de nieuwe burgemeester nog niet. Kempeneers reageerde zonet na haar eedaflegging: “Ik focus mij nu op deze nieuwe, zij het tijdelijke uitdaging. We hebben onlangs de aangepaste meerjarenbegroting goedgekeurd en zullen hierop verder werken samen met de coalitiepartners. Ik zal burgemeester zijn voor alle Truienaren en mijn bevoegdheden met veel energie beheren.

Oppositieleider Gert Stas (Vooruit) verwelkomt de nieuwe burgemeester en hoopt dat ze een sterk beleid gaat voeren. “Dat zal nodig zijn, want de functie van burgemeester is momenteel uitgehold.”

Kempeneers is vanaf nu belast met Integrale veiligheid, de veiligheidsdiensten, Intern en externe relaties, Communicatie en informatie, en zeker ook Mobiliteit, een bevoegdheid die de komende maanden belangrijk is in het kader van de realisatie van het Mobiliteitsplan, dat maandagavond op de gemeenteraad besproken wordt.”

De heilige Trudo, stichter van de stad Sint-Truiden, wordt alvast stevig omarmd door waarnemend burgemeester Ingrid Kempeneers
(Cartoon van Fonny Dirix)