Sint-Truiden

Ingrid Kempeneers wordt gedurende 6 maanden burgemeester van Sint-Truiden

Huidig burgemeester Veerle Heeren zal vanaf 1 februari zes maanden een schorsing moeten uitzitten. Zoals te verwachten – zie onze publicatie van 30 december – valt de eer te beurt aan Ingrid Kempeneers (54), van dezelfde partij als Veerle Heeren, om de burgemeesterssjerp van Sint-Truiden, zij het tijdelijk, te omgorden. Kempeneers is normaal vanaf 1 januari schepen af, maar zei eerder al dat ze “beschikbaar zou zijn voor haar partij.”

Sint-Truiden, 01/01/2022

Toen de sanctie voor Veerle Heeren bekend werd gemaakt op 30 december was het ‘alle hens aan dek’ bij CD&V Sint-Truiden. Daarbij kwam de naam van Ingrid Kempeneers al snel in beeld.

Kempeneers zelf zou normaal haar schepenambt neerleggen vanaf 1 januari omdat ze wordt opgevolgd door haar partijgenoot Stijn Vanoirbeek. Nu kan ze alsnog zes maanden langer blijven, en dat zelfs als burgemeester. Kempeneers is de bekende voorvechter van het rioleringsdossier Driewilgenstraat. De schepen koos toen resoluut voor de eisen van de bewoners die via een petitie wilden dat de stad tussenkwam in de onkosten voor de nieuwe riolering. Op de gemeenteraad valt de schepen op door haar constructieve houding, haar respectvolle communicatie en haar luisterbereidheid als er andere meningen naar voor worden geschoven. Het maandelijks slechte theater en het partijpolitieke gekrakeel van de gemeenteraad is niet aan haar besteed.

Schepen Kempeneers neemt de petitie in ontvangst van het actiecomité van de Driewilgenstraat. De bewoners reageerden toen: “We voelen ons gehoord en gesteund door schepen Kempeneers.”

De schepen omschrijft zichzelf als sociaal, correct en betrouwbaar. Vooral dat laatste heeft wellicht de doorslag in de keuze voor Kempeneers als interim-burgemeester tot 1 augustus. Dan zou Veerle Heeren het roer weer overnemen. Oppositie-partij Vooruit zoekt wel nog een manier om Heeren definitief weg te krijgen. Maar de meerderheid van CD&V, Open VLD en N-VA lijken nu de rangen te sluiten rond Heeren.

Verschillende pistes

Vreemd genoeg circuleerde de voorbije dagen her en der ook namen van N-VA’ers en Open VLD’ers in de pers. Maar dat zou CD&V, de grootste partij met 10 zetels, niet pikken omdat ze dan als grootste partij met slechts één schepen zou overblijven.

Beloonde loyauteit

Ingrid Kempeneers (CD&V) zou normaal vanaf 1 januari zetelen als gewoon raadslid. Haar periode als schepen zat erop. Maar in de politiek kan het snel gaan. In augustus verklaarde ze al aan Haspengouw Nieuws: “Ik vind het natuurlijk jammer dat ik de komende drie jaar geen schepen meer zal zijn. Maar dat is nu eenmaal de bestuursovereenkomst. Mocht de partij mij nodig hebben voor iets…ik ben beschikbaar.” Haar trouw aan Veerle Heeren wordt nu beloond. Kempeneers zal zes maanden voluit kunnen gaan, en mag hopen dat dat blijft plakken bij de Truinenaar in het stemhokje van oktober 2024.

Huidig en toekomstig burgemeester naast elkaar: Veerle Heeren en Ingrid Kempeneers

Lees ook over het ontslag ons stukje van 30 december: https://haspengouwnieuws.be/haspengouw-nieuws/sint-truiden/bart-somers-schorst-veerle-heeren-6-maanden-kempeneers-mogelijks-de-opvolger/

De inkt van onze huistekenaar was nog niet opgedroogd toen ons het nieuws bereikte over de keuze voor Ingrid Kempeneers als tijdelijk burgemeester…