Sint-Truiden

Licht verhoogde PFOS-waarden bij inwoners Terbiest

Het bloed van de inwoners van de woonwijk Terbiest bevat licht verhoogde PFOS-waarden. Dat blijkt uit stalen die onlangs werden afgenomen door Geneeskunde voor het Volk. “Wij vragen het stadsbestuur verder onderzoek te doen bij de bevolking”, reageert Lizzy Vandenrijt, voorzitter van PVDA Sint-Truiden.

De resultaten van de eerste steekproef van negen bloedstalen zijn vrijdagvoormiddag bekend gemaakt. De gemiddelde waarden liggen rond de 9,44 microgram per liter bloed. Dat is hoger dan het Belgisch gemiddelde. “Vanaf 6,9 microgram PFOS per liter bloed is er een kans op de verstoring van het immuunsysteem, maar volgens specialisten is het pas vanaf 20 microgram per liter bloed dat strikte medische opvolging nodig is”, zegt Lizzy Vandenrijt (foto), die zelf als buurtbewoner vlakbij Tenneco woont en haar bloed ook liet testen.

Bredere screening

Voor dit onderzoek werkte Geneeskunde voor het Volk samen met professor De Boer, bekende toxicoloog uit Nederland. “Professor De Boer spreekt van een lichte verhoging”, aldus Vandenrijt. “Het toont aan dat het juist was om een onderzoek te voeren. Wij vragen nu dat de stad een bredere screening doet van de omwonenden, van de arbeiders in de Tenneco-fabriek en van de gronden rondom de fabriek. Aangezien het stadsbestuur een positief advies gaf voor de versoepelde PFOS-normen is het ook aan hen om de gevolgen daarvan voor de werknemers en de bevolking strikt te monitoren.”

Vandenrijt zal op maandag 31 januari het woord nemen op het vragenuurtje van de Truiense gemeenteraad. “De buurtbewoners hebben nog geen enkele uitnodiging gekregen van de stad voor verder onderzoek. Ik wil weten wat de plannen zijn en wanneer die worden uitgevoerd. Ook zullen wij op de gemeenteraad onze resultaten kenbaar maken. Hopelijk zal dit het stadsbestuur aanzetten tot verdere stappen.”

Het wordt uitkijken naar een reactie van de burgemeester of de bevoegde schepen in dat vragenhalfuurtje.