Sint-Truiden

“Minister Somers, ons geduld is op!”

Het uitblijven van het oordeel over de vaccinatiefraude van de Truidense burgemeester Veerle Heeren is volgens de partij Vooruit niet langer te verantwoorden. “Ons geduld, en met ons, dat van vele Truienaren is op”, poneert Gert Stas (Vooruit). Het kabinet van Somers zegt ten gepaste tijde te zullen communiceren.

In Sint-Truiden werden eergisteren grote ogen getrokken toen minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open VLD) Marco Goossens, de burgemeester van Oudsbergen, een berisping gaf wegens het overtreden van de coronaregels. “Was er immers geen andere Limburgse burgemeester waar al veel eerder over geoordeeld had moeten worden? Iemand wiens zaak van veel zwaarder gewicht is”, vraagt fractieleider Gert Stas van oppositiepartij Vooruit in Sint-Truiden zich af.   

Contrast

Oudbergs burgemeester Marco Goossens gaf op 19 oktober een interview aan TV-Limburg terwijl hij in isolatie had moeten zitten. Op 26 oktober gaf de minister de opdracht aan gouverneur Lantmeeters dit te onderzoeken. Deze presenteerde zijn conclusies ongeveer een week later. Eergisteren, op 8 december, velde minister Somers zijn oordeel. Op anderhalve maand was de procedure afgerond. Het contrast met het dossier rond Truiens burgemeester Veerle Heeren, die eerst alles op zijn beloop liet in het vaccinatiecentrum en vervolgens zichzelf en haar entourage vroegtijdig liet vaccineren, is groot.  

Hoe zat het ook al weer?

Veerle Heeren maakte in maart zware deontologische fouten, waarover onmiddellijk allerlei geruchten de ronde begonnen te doen. Nadat de Truiense nieuwssite Trudocs de feiten naar buiten brengt en vervolgens een nationale mediastorm losbarst, geeft minister Somers op 7 mei gouverneur Lantmeeters de opdracht tot een onderzoek. Ondertussen had Veerle Heeren na een tumultueuze gemeenteraad reeds een stap terug gezet. Audit Vlaanderen was in de tussentijd ook gestart met een forensisch onderzoek. 

Half juli verschijnt burgemeester Heeren terug ten tonele en gedraagt zich of er geen vuiltje aan de lucht is. In Sint-Truiden begreep men er toen al niets meer van. Op 10 augustus wordt het eindverslag en de conclusies van de forensische audit doorgestuurd naar de gouverneur en naar minister Somers. De gouverneur, die zijn onderzoeksopdracht al op 7 mei had gekregen, doet er toch nog een kleine twee maanden over om zijn besluiten over te maken aan de minister (1 oktober 2021).   

Het geduld is op

Gert Stas reageert misnoegd op de hele zaak: “Vandaag zijn we 10 december en er is nog steeds geen besluit. Minister Somers schuift de beslissing voor zich uit en hult zich in stilzwijgen. Wordt er achter de schermen nog naarstig gelobbyd en is er nog geen eensgezindheid? Is het de bedoeling om de al hobbelige weg van de CD&V, N-VA en Open VLD-coalitie wat veiliger te maken? Is het de angst om een precedent te scheppen voor andere politici in een gelijkaardig schuitje”, vraagt de fractieleider zich af. “Dit uitstel is nefast voor de geloofwaardigheid van de minister en voor het politieke bestel in het algemeen. Hoe moet de Truienaar -en de Vlaming- nog geloven dat het oordeel in alle objectiviteit geveld is”, besluit Stas.

Reactie Somers

Woordvoerder Arthur Orlians van het kabinet van de minister reageert zeer kort: “Omdat we geen procedurefouten willen maken, doen we voorlopig geen uitspraken over dit dossier. Wanneer een beslissing wordt genomen, zal die zeker gecommuniceerd worden en we zullen u dus zeker op de hoogte houden.”