Sint-Truiden

Nieuw gebedshuis van de sikhs plechtig geopend

Op de Diestersteenweg werd vandaag de gurdwara plechtig geopend en in gebruik genomen. Het grote, nieuwe gebouw van de sikhs heeft veel functies die allemaal gericht staan op ‘het goede doen’ en op de medemens. “Een goede sikh zoekt de weg naar God, niet naar het paradijs”, getuigen Truiense sikhs.

Hoewel het gebouw de allures heeft van een tempel spreken de sikhs liever van de gurdwara, een gebedshuis met ruimte voor sociale activiteiten en voor het verzorgen van maaltijden. Na het binnendragen van de Guru Granth Sahib (heilige schrift) werd er zondag een gebed van zegeningen uitgesproken. De sikhs zijn een open en gastvrije gemeenschap. Dat toonden ze ook door de bezoekers van allerlei eten te voorzien. Het gebouw en de grote parking werd door de sikhs zelf aangekocht en valt op door de goudkleurige koepels.

In 1992 opende de eerste Gurdwara van Belgie de deuren in Halmaal (Sint-Truiden). De gemeenschap bleef maar groeien waardoor een verhuis naar een grotere plaats zich opdrong. De sikhs zijn opgetogen over hun nieuwe gebedshuis.

Singh en Kaur

De sikhs vallen op door hun bijzondere kledingstijl. De mannen dragen vrijwel allemaal lange baarden en een tulband, de vrouwen dragen kleurrijke hoofddoeken. “God heeft ons gemaakt met haar dat groeit, dus waarom zou je het dan afknippen? Met een tulband kan je het haar bij elkaar houden”, legt Nirmal uit. Daarnaast dragen alle mannen de achternaam Singh en alle vrouwen de achternaam Kaur. “Dat is ingevoerd om iedereen gelijk te stellen, het sikhisme is tegen het kastenstelsel en als je allemaal dezelfde achternaam hebt, kan je daar niet aan afleiden tot welke kaste iemand behoort.”

De bekendste Truiense sikh-vrouwen zijn ongetwijfeld Pritty Kaur die banden heeft met de Truiense partij Vooruit en Navdeep Kaur die haar engagement legde bij CD&V. Maar op een dag als deze telt maar één ding: feest voor iedereen!

Heel wat Truiense gemeenteraadsleden waren aanwezig op de opening op zondag 8 augustus. Van de partij Vooruit waren dat Eddy El Herbouti, oud-burgemeester Ludwig Vandenhove en fractieleider Gert Stas, hier bij Pritty Kaur (rechts)