Sint-Truiden, Sport

Nina en Lon nu officieel ereburgers van de stad Sint-Truiden

Zowel Nina Derwael als Lon Polleunis mogen zichzelf vanaf nu ereburger van de stad Sint-Truiden noemen. Beiden reageren enthousiast op hun nieuwe titel, en ook fier.

Odilon ‘Lon’ Polleunis (op de foto links) reageert verheugt op het nieuws dat de stad Sint-Truiden hem tot ereburger heeft gemaakt. “Ik kan niet zeggen dat dit mij niets doet, wel integendeel! Het is zeker een mooie beloning, al komt die wel erg laat, maar het blijft fijn.” Lon speelde als voormalige voetballer voornamelijk bij het Truiense STVV. Hij won in 1968 de Belgische Gouden Schoen, toen hij destijds met STVV moest optornen tegen grote kleppers als Paul Van Himst. Lon speelde 353 wedstrijden in eerste klasse, en scoorde maar liefst 106 keer. Polleunis: “Ik kijk nog steeds voetbal, tot een kot in de nacht. ik blijf zappen en zoeken naar voetbalwedstrijden. Rond half twee kruip ik in mijn bed. Voetbal zal mij nooit loslaten!” Lon ziet nog elke dag zijn vrienden, na een toerke op de fiets. “We komen elke dag samen in café De Bron om te babbelen over voetbal, sport en vrouwen. Maar dat laatste is wel veel verminderd (lacht).” Over het huidig voetbal in eerste klasse heeft Lon zo zijn eigen, ongezouten mening. “Ik hou vooral van Union, zij brengen direct voetbal. Zo moet het. De rest is maar slappe koffie.”

Vrienden

De vrienden van Lon zijn unaniem in hun reactie op het ereburgerschap. “Het werd hoog tijd. Eigenlijk komt dit 40 jaar te laat. Ge moet het maar doen, de Gouden Schoen behalen met een ‘kleine ploeg’.” Vooral Guyke, op pensioen en 42 jaar marktkramer geweest in Sint-Truiden, is geëmotioneerd. “Dit doet me wat. De huidige supporters mogen hem gerust wat meer waarderen. Ze zouden beter Lon betrekken bij STVV. Hij heeft nog altijd die klare kijk op voetbal. Boskamp zei ooit dat Lon de beste speler was waar hij ooit mee gewerkt heeft.”

Nina

Ook de Olympisch kampioene Nina Derwael regaeert verheugd. “Met zo’n onderscheiding kan je alleen maar vereerd zijn, dus ja, dat doet me zeker plezier. Het fijne aan topsport doen, is dat je mensen kan inspireren. Als dat lukt en je krijgt daar erkenning voor, dan is dat zeer mooi. En om het ereburgerschap samen met Lon Polleunis te mogen dragen – toch hét voetbalicoon van de stad – maakt het alleen maar mooier.”