Sint-Truiden

Ook PVDA Sint-Truiden wil herinvoering Grote Lenteschoonmaak

Vorig jaar schafte het Truidens stadsbestuur de grote lenteschoonmaak af en dienen Truienaren zelf hun grofvuil binnen te brengen. Nadat vorige maand de partij Vooruit al liet verstaan dat de Lentepoets terug moet ingevoerd worden, volgt nu ook de PVDA met eenzelfde oproep: “Dit is een besparing op kap van de gewone Truienaar.” Maar voor de stad blijft het een gunst die je in veel andere steden niet ziet.

Het lijkt wel een herhaling van een artikel van één maand geleden (https://haspengouwnieuws.be/haspengouw-nieuws/sint-truiden/truidense-oud-burgemeester-vandenhove-heeft-heimwee-naar-de-lentepoets/)

Ook PVDA vindt dat de jaarlijkse traditionele lenteschoonmaak in ere moet hersteld worden. “De stad beloofde vorige verkiezingen om de huisvuilophaling weer in eigen beheer te nemen. Dat gebeurde niet. In plaats daarvan bouwt de stad de dienstverlening verder af”, zegt Sabrina Onate y Martinez, voorzitter van PVDA Sint-Truiden. “Om te tonen dat een jaarlijkse Grote Lenteschoonmaak niet te veel gevraagd is, haalde we vorige week zelf het grof vuil van Truienaars op (foto) en brachten het naar het containerpark”.   

Verkiezingsbeloftes

Met de actie vraagt de PVDA dat het stadsbestuur de grote lenteschoonmaak opnieuw invoert. “In 2018 kregen we verkiezingsbeloftes om de huisvuilophaling terug in eigen beheer te nemen en de samenwerking met Limburg.net te stoppen. Die beloftes liggen alweer bij het grof vuil. We betalen ons namelijk nog steeds blauw aan Limburg.net en de dienstverlening vanuit de stad wordt net verder afgebouwd. Het is dus hoog tijd om met de grove borstel door onze stad te gaan”, geeft Onate y Martinez ons mee.

Milieu

Voor de stad is het niet evident om alles op te halen. In heel wat steden bestaat een dergelijke service gewoon niet. Bovendien kunnen mensen grofvuil ook thuis laten ophalen door Limburg.net, mits een bijdrage. En ook het milieu zou er wel bij varen. Maar PVDA denkt daar anders over: “Deze platte besparing wordt vermomd als een milieumaatregel. Dat houdt echter weinig steek, want een schoonmaakploeg die in één ronde al het grof vuil van de stad ophaalt, is milieuvriendelijker dan wanneer elke Truienaar zelf van en naar het containerpark moet rijden”, besluit Onate y Martinez.  

PVDA-leden haalden zelf grof vuil op bij mensen die niet tot in het containerpark kunnen geraken