Sint-Truiden

OPINIE – Voorbeschouwing bij tweede gemeenteraad in Sint-Truiden zonder Veerle Heeren: breken de Groenen eindelijk door?

De tijdelijke uitstap van Veerle Heeren als burgemeester mag dan wel op de spannende pauze van 10 minuten lijken tijdens de wedstrijd van Servië tegen de Belgian Cats in de halve finale van het EK Basketbal; de vraag blijft hoe het vacuüm intussen wordt opgevuld.

Waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch (N-VA) begon aanvankelijk rustig en waardig aan zijn tijdelijk burgemeesterschap. Zowel in communicatie als op de gemeenteraad van vorige maand – zijn eerste als burgemeester – stelde hij zich deemoedig en bescheiden op. Maar bij punt 8, een discussie over een voetweg, was het plotseling all hell breaks loose. De oppositie kreeg er luidkeels van langs. Waarom de duivels werden ontbonden op dit – vergeef me – punt van weinig gewicht, is me vooralsnog niet duidelijk. Maar weg was het momentum van de wijze burgervader. Of de waarnemend burgemeester zich dinsdagavond gaat herpakken, en alsnog een ernstige en vooral waardige overnemer wil zijn van de burgemeesterssjerp – stel dat Heeren door de minister aan de kant wordt gezet – zal moeten blijken. Op zich moet hij dat kunnen. Hij heeft het inzicht wel, maar blijkbaar is er iets in hem dat sterker is dan hemzelf: af en toe eens goed roepen op “de socialisten”. Wat de burgervader-allures doet wegzakken.

Breken de Groen door?

Met heel in de verte het einde van de eerste helft van de legislatuur in zicht (in 2024 zijn er nieuwe gemeenteraadsverkiezingen) moeten we ook een pijnlijke vraag stellen aan de oppositie. Niet zozeer aan “de socialisten”, die onder het fractieleiderschap van Gert Stas (Vooruit) hun drive hebben gevonden. We kijken naar de kleine oppositiepartij Groen die met Peter van Dam een vrij rustige rit aan het rijden is. Misschien iets te rustig voor een partij in de oppositie.

Maar GROEN dropte afgelopen weekend een bommetje met PFOS aan de lont. Het dossier van de Melsterbeek en het oude stort te Melveren is eentje om ‘u’ tegen te zeggen. Maar het zou niet de eerste keer zijn dat de Groenen zich door de meerderheid met een kluitje in het riet laten sturen. Het achteraf-gevoel “we hebben ons misschien laten ompraten” klinkt hier en daar wel eens na een gemeenteraad. Als Groen werkelijk een punt wil scoren op haar core-business, dan is het wel nu in dit dossier. De meerderheid heeft al tegenargumenten klaar. De (soms té?) brave Peter van Dam zal zichzelf dinsdagavond tóch een kuitenbijter moeten tonen. Anders riskeert de partij in 2024 te worden afgeserveerd als ‘te slappe koffie’. De oppositiecollega’s van Vooruit hebben de afgelopen 2,5 jaar al meer dan eens een ‘Groen-achtig’ dossier afgesnoept.

Gemeenteraad Sint-Truiden op dinsdag 29 juni omstreeks 20.15 uur via www.sint-truiden.be