Sint-Truiden

Opiniestuk – Limburgs gouverneur verkiest Kornfeind boven de zaak Veerle Heeren

Eén dag flink doorwerken. Dat is er nodig om een degelijk advies te geven aan de minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers in de vaccinatiezaak Veerle Heeren. Maar gouverneur Lantmeeters heeft heden, 20 september, nog geen kik gegeven.

In de cafés in Sint-Truiden weet men de uitslag al: “Die komt ermee weg”, doelend op hun burgemeester. “De periode tussen de bekentenis van Veerle Heeren en het advies van de gouverneur blijft maar duren en is zo lang, dat er een politiek akkoord over is gesmeed”, zeggen de cafégangers.

Velen vinden het onbegrijpelijk. “Gouverneur Lantmeeters zou zich toch moeten bezighouden met de Limburgse problemen. Eén daarvan is Sint-Truiden. Maar het blijft windstil.” Te lang, vinden sommigen. “Dit ruikt naar een politiek akkoord. Zij (Heeren, nvdr.) gaat ermee wegkomen.”

Kornfeind

Vanop afstand bekeken is het op zijn minst vreemd dat de gouverneur met tekst en foto’s laat blijken dat hij met andere zaken bezig is. Zo postte hij drie dagen geleden op Instagram: “Vanmorgen kwamen de ambassadeur van Oostenrijk, H.E. mevrouw Elisabeth Kornfeind, en ereconsul de heer Edwin Moehlig op beleefdheidsbezoek. Een aangename kennismaking en een boeiend gesprek waarin we een aantal economische topics aansneden.” Voor de doorsnee Limburger is dit een kaakslag. “Een burgemeester van een stad heeft een ernstige deontologische fout gemaakt, en de gouverneur gaat op de foto en op diner met Hare Excellentie Kornfeind, een naam waar geen Truienaar ooit van gehoord heeft.”

Maar misschien mag het ons niet verbazen. Lantmeeters was in een vorig leven een N-VA’er. In Sint-Truiden is het opvallend hoe lief N-VA en Open VLD voor Heeren blijven, toevallig ook de drie regeringspartijen. Ze hebben hun postjes, meer dan hun stemmenaantal, dankzij Heeren. De panache van N-VA van 2018 (‘kracht van verandering’) en de youngsters van Open VLD (Laurien Bamps en Serge Gummieny) mogen weggedeemsterd zijn na amper 3 jaar, hun partijen zijn toch aan de macht. En dat is waar het om draait… .

Iedereen zit te wachten op het advies van Limburgs gouverneur Lantmeeters. Maar hij heeft geen tijd. Hij ontmoet internationale excellenties en consuls.