Gingelom, Nieuwerkerken, Sint-Truiden

QVAX moet frustraties over reservelijsten vaccinaties wegwerken

Wie nodig je uit als er iemand niet komt opdagen voor zijn coronavaccin in je vaccinatiecentrum? Er wordt gewerkt met zelf gecreëerde “reservelijsten”. Waarom verloopt dat zo lukraak? Er was de voorbije weken veel te doen rond “de lijsten”. QVAX moet de commotie errond stilaan wegwerken.

De opstart van de vaccinatiecentra liep niet bijster vlot. De voorbije weken waren er op heel wat plaatsen problemen met de uitnodigingen, en/of waren er niet zoveel vaccins te verdelen. Elk centrum hanteert zowat zijn eigen aanpak als er iemand niet komt opdagen.

Tutti Frutti

Zo kregen in sommige Limburgse gemeenten kleuterjuffen en zorgpersoneel in de opvang een vaccin tegen corona. In Sint-Truiden kreeg het zorgpersoneel van Tutti Frutti een prik, en hun collega’s van Nieuwerkerken en Gingelom dan weer niet. En over de Truiense burgemeester Veerle Heeren doen er ook al een tijdje geruchten de ronde dat ze zou gevaccineerd zijn. Deze voorbeelden lokten verontwaardigde reacties uit op gemeenteraden en bij de publieke opinie.

Pragmatische oplossingen

Wij kunnen de vaccinatiecentra niks verplichten of verbieden”, reageert woordvoerder Joris Moonens van het Vlaams agentschap Zorg en Gezondheid. “Maar de algemene instructie voor als mensen niet komen opdagen, is om die reserves zoveel mogelijk te zoeken binnen de groep waarin u aan het vaccineren bent. Op andere plaatsen worden pragmatische oplossingen bedacht als er niet genoeg zorgverleners meer beschikbaar zijn. Ik heb daar wel begrip voor.”

QVAX

Het nieuwe sleutelwoord de laatste dagen heet QVAX. De nationale website waarop je kan inschrijven voor de reservelijst heet QVAX.be

Elke meerderjarige kan zich daar aanmelden met zijn of haar rijksregisternummer en een account aanmaken. Je duidt aan op welke dagen of dagdelen je beschikbaar bent en hoe je bereikbaar bent, bij voorkeur via sms. Die gegevens kan je voortdurend aanpassen naargelang je beschikbaarheid. Maar QVAX werkt voorlopig enkel in twee gemeenten, zijnde Roeselare en Deinze.

Essentieel is wel dat je pas uitgenodigd kan worden via die reservelijst als ook de doelgroep waartoe je behoort al aan de beurt is. Een twintiger kan zich nu dus al wel inschrijven, maar zal pas een oproep krijgen als ook die leeftijdscategorie effectief via het reguliere systeem uitgenodigd wordt. Je kan dus geen groepen voorbijsteken. Bedoeling blijft immers om de overschotten, die wellicht meer en meer zullen ontstaan naarmate de uitgenodigde groepen groter worden, optimaal te benutten.

Lokale reservelijst blijft

Iedereen kan zich al wel aanmelden, maar bij het inschrijven wordt in Vlaanderen je rijkregisternummer gekoppeld aan je woonplaats en kom je automatisch terecht in het vaccinatiecentrum dat je toegewezen is. Als dat centrum nog niet meedoet met QVAX, krijg je ook de mededeling ‘Helaas, je vaccinatiecentrum maakt nog geen gebruik van dit systeem.’

Sommige vaccinatiecentra maken gebruik van hun eigen lokale reservelijst. Die lijsten mogen blijven bestaan en gebruikt worden. Het is wel zo dat de taskforce vaccinatie erop rekent dat geleidelijk aan QVAX.be in de plaats komt van die plaatselijke lijsten. Het is immers een uniform systeem voor heel België, terwijl die plaatselijke reservelijsten nogal wat verschillen vertonen, zowel voor inschrijving als voor oproeping. “Het vaccinatiecentrum Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken zal van QVAX gebruik maken van zodra het systeem beschikbaar is”, geeft men ons mee vanuit de stad Sint-truiden.

Processie van Echternach

Uit cijfers van woensdagavond laat blijkt dat de afgelopen dagen heel wat Limburgse vaccinatiecentra hebben stilgelegen. Er zijn zelfs centra die al van voor het Paasweekend de deuren niet meer hebben geopend. Het probleem ligt niet bij de vaccinatiecentra. Er worden gewoon te weinig vaccins geleverd. Dat blijkt eens te meer uit de trage vooruitgang van de vaccinatiecijfers.