Sint-Truiden

Secundaire school Het Kompas al van vorige dinsdag in vakantiemodus

Afgelopen dinsdag 14 december hadden de leerlingen van de eerste graad in Het Kompas te Sint-Truiden hun laatste examen. Vreemd want in de meeste secundaire scholen valt het laatste examen pas op dinsdag 21 december. “Niets aan de hand”, zegt directeur Evelien Boonen. “Vreemd”, reageren directies van andere scholen.

Had Minister-President Jan Jambon dan toch gelijk? Hij beweerde dat de scholen sluiten één week voor de kerstvakantie niet zo erg is omdat er dan toch niet veel meer gebeurd. Nog geen 24 uur later verontschuldigde hij zich voor deze uitspraak, na veel negatieve reacties. Maar in Sint-Truiden lijkt zijn veronderstelling alvast te kloppen. De secundaire methodeschool Het Kompas is al sinds dinsdagmiddag in vakantiemodus, dinsdag 14 december wel te verstaan.

“Dat klopt niet helemaal”, reageert directeur Evelien Boonen. “Afgelopen vrijdag hadden de leerlingen nog een online meeting met hun leerkracht waarin ze leuke workshops hadden zoals aperitiefhapjes leren maken. En de laatste week gaat volledig naar klassenraden en oudercontacten. De vrijdag voor de kerstvakantie is er normaal nog een klasdag, maar die zal nu niet kunnen doorgaan omwille van corona. Maar alles is volledig wettelijk.”

Hoe doen ze dat?

Als we polsen bij het kabinet van minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) geeft niemand thuis. Een rondvraag bij directies van andere scholen toont al gauw een ander beeld. “Je kan niet oneindig veel dagen gebruiken en leerlingen niets laten doen.” Opvallend: de meeste secundaire scholen eindigen maandag of dinsdag in de laatste week; dat is één week later dan in Het kompas. “Hoe ze dat voor elkaar krijgen weet ik niet, maar het valt alleszins pedagogisch niet te verantwoorden. En ik betwijfel of het wettelijk is.”

Bij de ouders zijn de reacties verdeeld. Er zijn er die de vroege vakantie toejuichen, maar evengoed die vinden dat dit niet kan.