Sint-Truiden

Sikhs zeer blij met massale positieve reacties op nieuwe tempel

Al dagen regent het reacties van Truienaren op de nieuwe tempel voor de Sikh-gemeenschap. Wat in de jaren ’80 begon als een moeizaam verhaal van aanvaarding is helemaal omgeslagen. “Ik ben geëmotioneerd door de massale en positieve reacties op onze nieuwe tempel”, vertelt sikh-gelovige Pritty Kaur.

“De Gurdwara is bijna klaar”, vertelt Navdeep Kaur ons trots. “Ik spreek liever van Gurdwara omdat dat de echte naam is. Het is een ontmoetingsplaats, een gebedsplaats. We hopen stilaan aan het interieur te kunnen beginnen. Daarvoor is het nog even wachten op de goedkeuring van de brandweer.”

De nieuwe gurdwara ligt aan de Diestersteenweg te Sint-Truiden. Het was Rajendra Rasaily die onlangs mooie foto’s van de buitenzijde postte op de facebookpagina van de collega’s van ‘ik woon in Sint-Truiden‘. Hij is zelf geen sikh maar vond de nieuwe tempel, die bijna af is, wel een paar kiekjes waard. De vloedgolf aan fijne reacties die daarop volgde doen de sikh-gemeenschap erg deugd. Pritty Kaur en Navdeep Kaur maken deel uit van de sikhgemeenschap. Pritty klinkt enorm dankbaar en wordt geëmotioneerd bij het lezen van al die reacties. Zij reageert: “Ik ben enorm aangenaam verrast door de massale en mooie respons van de Truienaren en ik wil hen daarvoor uitdrukkelijk bedanken.”

Nieuwbouw

In Halmaal werd er 37 jaar geleden een gurdwara geopend. Sikhs zijn dan ook zeer gelovige mensen. “We hebben zo een tempel echt nodig”, vertelt Pritty Kaur. “Het is zoals met een concert van je favoriete artiest. Een live-concert is toch ook zoveel meer dan een online optreden te bekijken.”

“De nieuwbouw heeft een gebedshuis omdat dat het middelpunt vormt van de sikh-gemeenschap”, vervolgt Navdeep Kaur. “Het is een ontmoetingsplaats voor iedereen die een spirituele invulling aan zijn of haar leven wil geven. Er worden cursussen en workshops gegeven over meditatie, cultuur en religie.” Verder wordt er een klasje ingericht waar kinderen Punjabi kunnen lezen en schrijven.

“De eetzaal is traditioneel zeer belangrijk. In India worden daar maaltijden geserveerd voor de armen”, zegt Navdeep. “Er is een gaarkeuken voorzien voor de vegetarische maaltijden.” Pritty vult aan: “Dat is zeer belangrijk voor ons; wij koken warme maaltijden voor iedereen.”

In de tempel is een studio voorzien voor de priester en in de gebedsruimte op de bovenverdieping krijgt het heilig boek, de leidraad voor de Sikhs, een centrale plek.”

Harde werkers

Dat Truiense verhaal van de sikhs begon in de jaren ’80. De politieke situatie in de Indiase deelstaat Punjab, waar velen thuis waren, escaleerde. De spanningen tussen de sikhgemeenschap en de Indiase overheid waren onhoudbaar geworden en vele sikhs zochten andere oorden op. Velen van hen kwamen terecht in Haspengouw omdat ze ook in hun thuisland aan landbouw deden. Langzaam maar zeker werd de sikhgemeenschap een onlosmakelijk deel van Sint-Truiden. In 1999 volgde een regularisering waardoor sikhs massaal aan de slag konden gaan. Fotograaf Rasaily is zelf geen sikh. Maar hij kent de gemeenschap wel. “Elke geloofsovertuiging zal welkom zijn in hun tempel”, vertelt hij. “Het is een hard werkende en vriendelijke gemeenschap hier in Sint-Truiden.”

Waheguru

Sikhs aanbidden een god die voorbij alle verschijningen bestaat, en die universeel toegankelijk is voor eenieder. Al wat zij doen, zoals arbeid of studies, dragen ze op aan Waheguru, de sikhnaam voor God. ‘Work is worship‘, zeggen zij. Daarom zijn het ook zulke harde werkers. Voor hen staat werk gelijk aan gebed.

Pritty besluit: “Ik ben gelovig. Voor mij en voor onze gemeenschap is de tempel een deel van ons leven dat we niet kunnen missen. Het geeft ons hoop om onze dromen waar te maken, om iedereen respectvol te behandelen. Het is een plaats om aan vrijwilligerswerk te doen, om mensen te helpen. De nieuwe tempel is er een die eruitziet zoals in India. En daar zijn we heel fier op. Wij geloven dat elke godsdienst zijn waarde heeft.”

Het nieuwe tempelgebouw aan de Diestersteenweg.
Het interieur wordt aangekleed van zodra de brandweer haar inspectie heeft afgerond.