Sint-Truiden

Sint-Trudo Ziekenhuis investeert in Da Vinci robot

Donderdag 9 maart zal uroloog Bert Goossens voor het eerst een Da Vinci robot gebruiken in Sint-Trudo Ziekenhuis. Door deze investering zullen mensen sneller geholpen kunnen worden.

Bert Goossens, uroloog in Sint-Trudo, ziet in robotchirurgie de toekomst. Goossens legt uit: “Chirurgie, en zeker ook prostaatchirurgie, kende de voorbije decennia een sterke evolutie. Waar je vroeger veel vaker met grote littekens en na een lange revalidatie huiswaarts keerde, is dat voor veel ingrepen al een hele tijd niet meer het geval.”

Kleinere of minder complexe ingrepen werden tot op heden uitgevoerd met een laparoscopie, beter bekend als een kijkoperatie. “Via kleine openingen gaan we met een camera-instrument naar binnen om zo de operatie uit te voeren. Maar met robotchirurgie kunnen we nog veel meer. Net als bij een laparoscopie werken we enkel met kleine openingen, waarlangs de robot het lichaam binnengaat. Vervolgens kan de chirurg op een kleine ruimte in het lichaam heel complexe zaken uitvoeren, die anders met een open snede moeten gebeuren. Bovendien hebben we tijdens de operatie een veel beter beeld. Dankzij deze manier van werken zal de patiënt na de ingreep sneller recupereren en minder pijn ervaren.”

Snellere ingrepen en dichter bij huis

Dankzij deze investering kan het ganse ziekenhuisnetwerk waartoe het Trudo-ziekenhuis behoort, meer capaciteit creëren om patiënten sneller te helpen. “Patiënten uit de regio Sint-Truiden kunnen nu voor deze ingrepen dichter bij huis blijven”, aldus Bert Goossens. De dokter vormt samen met de urologen van het ziekenhuisnetwerk Zuid-West Limburg in Sint-Franciscus (Heusden-Zolder), Jessa (Hasselt) en AZ Vesalius (Tongeren) de ‘Kliniek voor Urologie’. De aanschaf van deze robot kadert in een hele reeks investeringen die Sint-Trudo aan het doen is. Zo zijn er recent bevalbaden geplaatst en is er een nieuw hoofd-halscentrum. Tenslotte bouwt men een cleanroom om chemotherapie in de toekomst te kunnen blijven bieden volgens de hoogste standaarden.