Sint-Truiden

Sint-Truiden schaft belasting op drijfkracht af

Ondernemers die gevestigd zijn op Truiens grondgebied zullen niet langer belastingen op drijfkracht moeten betalen. Het stadsbestuur besliste gisteren om deze belasting af te schaffen. De stad hoopt op die manier bedrijven te stimuleren om in Sint-Truiden te blijven ondernemen en om te investeren. Ze verliest hierdoor jaarlijks wel een 307.000 euro aan inkomsten.

Een onderneming of een vrije of zelfstandige ondernemer die  gebruik maakt van drijfkracht, hefkracht of motoren voor de uitbating van haar inrichting betaalt hiervoor de zogenaamde belasting op drijfkracht. In veel steden en gemeenten is ze niet meer van toepassing. Eén op de zeven gemeenten heft ze nog wel, waaronder (tot nu) Sint-Truiden. Er wordt regelmatig op gemeenteraden her en der gepleit om ze af te schaffen. In Sint-Truiden is dat nu het geval.

Niet meer van deze tijd

De belasting op motoren en machines is een oude belasting die in het leven werd geroepen om handenarbeid te beschermen. Men heft een taks op alle toestellen met een motor. Schepen Jo François (N-VA) wil er vanaf: “Deze taks is niet meer van deze tijd, integendeel ze is contraproductief. Ondernemingen die vandaag willen groeien en investeren in efficiëntere machines of hun productieatelier willen moderniseren krijgen enkel een hoger aanslagbiljet. Het kan zelfs bedrijven weerhouden om te investeren in machines. Vooral productiebedrijven die jobs creëren zijn een kwetsbaar segment”, aldus de schepen.

Jobcreatie

De belasting was van toepassing op alle toestellen met een motor, zoals een koelinstallatie, een airco, een lift, een heftruck, een kraan of een landbouw- en nijverheidsmachine. “Het bedrag wordt bepaald op basis van het vermogen van de motoren en uitgedrukt in euro per kW (kilowatt) ongeacht de krachtbron waarmee de motoren voortbewogen worden. De jaarlijkse belasting bedraagt 15 euro per kilowatt. Vanaf dit jaar moeten ondernemingen deze belastingen niet langer aangeven en betalen”, verduidelijkt schepen François.

De jaarlijkse opbrengst van deze belasting bedroeg in 2020 307.804 euro. De stad ziet dus haar inkomsten dalen. “Met de afschaffing van de belasting willen we bedrijven stimuleren om te blijven ondernemen en om te investeren. Dit leidt tot jobcreatie en behoud van jobs”, besluit de schepen.