Nieuwerkerken, Sint-Truiden

Nieuwerkerken boos op Sint-Truiden: “Ze laten mensen vaccineren die niet tot de risicogroep behoren!”

Hoogspanning tussen Sint-Truiden en Nieuwerkerken. Sint-Truiden heeft personeelsleden van de stad laten inenten die niet tot de risicogroep behoren. Het zou gaan om het personeel van Tutti Frutti en misschien over leerkrachten. Vanop de gemeenteraad van Nieuwerkerken klinkt er veel kritiek. “Er wordt met twee snelheden ingeënt. Zij die aan de bron zitten en daarna pas wij als dorpje daarbuiten.”

“De personeelsleden van de buitenschoolse kinderopvang van Sint-Truiden, Tutti Frutti, zijn allemaal ingeënt. Ook leerkrachten van Truidense scholen zouden zijn ingeënt.” Dat zeggen verschillende bronnen uit Nieuwerkerken en Sint-Truiden. Luc Vaes, eerste schepen in Nieuwerkerken, sneed het onderwerp aan op de gemeenteraad.

Het nieuws bereikte onze redactie via de gemeenteraad van Nieuwerkerken. Daar bevestigde burgemeester Dries Deferm (CD&V Nieuwerkerken) het verhaal. Hij nam na de geruchten contact op met de algemeen directeur van Sint-Truiden. Die geeft toe dat de stad Sint-Truiden namen op de vaccinatielijst heeft laten staan die niet prioritair zijn, die niet tot de risicogroep behoren. Die zijn dus tóch ingeënt.

E ras apoat

De stad Sint-Truiden heeft dus mensen op de inentingslijst gezet die er niet hadden mogen opstaan. De personeelsleden uit het onderwijs en de kinderopvang van Gingelom en Nieuwerkerken daarentegen werden niet gevaccineerd.

Tweede schepen Miet Bessemans (CD&V) reageert scherp: “Dit trekt op niets. Er zijn nu gezonde mensen ingeënt omdat ze aan de bron zitten, helemaal typisch passend bij de slogan van Sint-Truiden. Wij kunnen daar nu over klagen maar in Sint-Truiden hebben ze een houding van ‘je m’en fou’. Ik erger mij aan de manier van werken van Sint-Truiden. Enkel postcode 3800 telt. En al de rest kan stikken. Onze burgemeester wordt nergens bij betrokken. Dit is zeer ongepast! “

Eerste schepen Vaes vult aan: “Het bewijs is geleverd dat een dorp niets meer te betekenen heeft als het in een fusie met deze stad zou gaan”, besluit Luc Vaes. “Ik ben en blijf resoluut tegen een fusie met Sint-Truiden.”

Tweede schepen Miet Bessemans (CD&V) reageert boos op Sint-Truiden

Op dezelfde gemeenteraad klonk er nog kritiek op het vaccinatiecentrum van Sint-Truiden. Bezoekers uit Nieuwerkerken klagen over lange wachtrijen, buiten tegen de gevel in de kou. Mensen worden er als kleuters in de juiste volgorde gezet en mogen pas op het laatste moment binnen. “Dit is een slechte locatie”, besluit Luc Vaes.