Sint-Truiden

Stadsbestuur Sint-Truiden dient klacht in tegen Dirk Selis van Trudocs

Dirk Selis van de website Trudocs heeft een strafklacht ontvangen vanwege het Truiense schepencollege. Hij zou de geheimhouding geschonden hebben omdat hij berichtte over de aanstelling van een CD&V’er die volgens het stadsbestuur niet openbaar mocht gemaakt worden. Op het stadhuis wil men liever geen commentaar geven op de zaak.

Het is al langer bekend maar onze redactie wilde eerst meer uitleg van het stadsbestuur alvorens het nieuws uit te brengen. Dirk Selis is gewezen journalist bij Het Laatste Nieuws en schrijft nu artikels voor de een half jaar geleden opgestartte Trudocs.be.

Waarom een strafklacht

“Dat burgemeester Veerle Heeren (CD&V) haar partijgenoot Jean-Marie Potters, de vader van haar kabinetsmedewerker Leen Potters, wil aanduiden als manager van de Uitvoerende Diensten mocht niet in de openbaarheid komen”, lezen we bij Trudocs.be. Het is net die zin waarin Selis man en paard noemt, die er voor het stadsbestuur teveel aan is. Verder komen we aan de weet dat gouverneur Jos Lantmeeters zich niet kan vinden in de aanpak van de zaak door het stadsbestuur van Sint-Truiden. Burgemeester Heeren moest de beslissing van de gouverneur de gemeenteraad op de hoogte stellen maar deed dat in een besloten zitting, zodat het brede publiek er niet van op de hoogte werd gebracht. Trudocs bracht het nieuws toch naar buiten. En dat hadden ze niet mogen doen vindt het stadsbestuur. Vandaar de strafklacht. Een advocaat moet nu het nodige doen. Er loopt dus een strafklacht tegen Dirk Selis.

Trudocs reageert boos

Op de website van Trudocs klinkt het boos: “Maar waar is men in deze stad eigenlijk mee bezig? Mogen wij, Truienaren dan niet weten dat de Limburgse gouverneur hun geklungel vernietigt? Blijkbaar niet, want wanneer wij dat aan de Truienaren berichten, proberen ze ons eerst te marginaliseren. Wanneer dat niet lukt, huren ze Leuvense advocaten in om ons te intimideren. Stoere jongens en meisjes daar in dat schepencollege. Met belastinggeld dure advocaten aanstellen, om kritische stemmen te doen zwijgen.”

Ondertussen heeft burgemeester Heeren een nieuw studiebureau Mondea aangeduid, die een nieuwe doorlichting van het Stadswerkhuis moet uitvoeren. “Potters moet en zal aan het hoofd komen te staan”, aldus Trudocs.be En de website besluit: “Mevrouw de burgemeester, eigenlijk zou u zich moeten schamen”.

Maar sinds de “intimiderende strafklacht” is het wel opvallend stiller geworden op Trudocs en verschijnen er beduidend minder artikels van de hand van Dirk Selis. Wordt ongetwijfeld vervolgd.