Sint-Truiden

Tandwielenproducent VCST investeert in nieuwe fabriek te Brustem

De toekomst oogt na de herstructurering iets rooskleuriger voor VCST. De tandwielenfabricant gaat een nieuwe fabriek bouwen op het industrieterrein in Brustem (Sint-Truiden). Het gaat om een investering van zo’n 30 miljoen euro.

Vorig jaar hingen er donkere wolken over VCST, want door de dalende vraag naar auto-onderdelen moest er fors bespaard worden. De directie kondigde aan dat 171 van de 427 personeelsleden ontslagen zouden worden. Dat aantal kon uiteindelijk beperkt worden tot 91.  Maar om de kosten te drukken, wordt er nu een nieuwe en moderne fabriek gebouwd in Brustem. Plantmanager Didier Westphalen legt uit: “Onze huidige fabriek is verouderd. In Brustem investeren we in een moderne fabriek. Onze partners investeren 15 miljoen euro in het gebouw zelf, de overige 15 miljoen euro investeren we in de verhuizing en de nieuwe machines.”

Investeringen zijn hoopgevend

Dat VCST investeert in een nieuwe fabriek is hoopvol nieuws voor de vakbonden. “Het doet nog altijd pijn dat er 90 mensen het bedrijf moesten verlaten”, vertelt Raf Dal Cero van het ABVV. “Als delegee raakt me dat nog altijd.  Maar ik denk dat we nu als vakbonden hoopvol naar de toekomst moeten kijken. We gaan proberen om er een nog beter bedrijf van te maken!” 

Nadia Gueroui van ACV is tevreden dat de nieuwe fabriek ook in Sint-Truiden gebouwd wordt .”Bij  het uitwerken van de plannen was er ook even sprake van verhuizen naar Tongeren, maar de meeste personeelsleden wonen in Sint-Truiden.  Dus voor hen is het een goede zaak dat de fabriek in Sint-Truiden komt.” De administratie en de ontwikkelingsafdeling blijven op de huidige locatie, op het industrieterrein Schurhovenveld in Sint-Truiden.