Sint-Truiden

Truidense oud-burgemeester Vandenhove heeft heimwee naar zijn “Lentepoets”

In Sint-Truiden mag van dinsdag 9 tot en met 27 maart 2021 kosteloos grofvuil naar het containerpark gebracht worden. Een geste van de stad, “maar wat met personen en gezinnen zonder auto”, vraagt oud-burgemeester Vandenhove (sp.a) zich af.

“Systematisch wordt de dienstverlening afgebouwd. Het is symptomatisch voor gemeenten in het algemeen en de stad Sint-Truiden in het bijzonder”, steekt Ludwig Vandenhove van wal. “Steeds worden er bepaalde groepen vergeten bij de dienstverlening in Sint-Truiden. Voor de corona-consumptiebonnen waren de mensen die in de randgemeenten wonen de dupe, voor andere zaken worden mensen zonder een computer vergeten, en nu met de lentepoets zij die niet over een wagen beschikken.

Waar is de goeie ouwe tijd?

“Waar is de tijd van de lentepoets naartoe, die ik indertijd ingevoerd had”, vraagt de oud-burgemeester zich af. Zijn collega in de gemeenteraad, Filip Moers (sp.a), vult aan: “Bij het aanbreken van de lente houden veel personen en gezinnen grote poets. Om het de mensen gemakkelijk te maken, werd een huis-aan-huis verzameling georganiseerd. Akkoord: dat kostte de stad geld, maar voor een goede dienstverlening betalen de burgers uiteindelijk belastingen. En met deze actie waren deze belastingen nuttig besteed”, zegt Moers.

Besparingen

Welk argument hanteert het huidige college van burgemeester en schepenen om de Grote Lenteschoonmaak af te schaffen? Opnieuw Vandenhove: “Officieel luidt het antwoord: het klimaat. Wel dit heeft nu eens helemaal niets met het klimaat te maken, dat is onzin. De bevolking heeft dat afval en dat moet sowieso weg. Of die nu opgehaald wordt, of naar het containerpark gebracht wordt. Die lentepoets heeft de meerderheid van N-VA, CD&V en Open VLD afgeschaft omwille van besparingen op de basisdienstverlening”, besluit Ludwig Vandenhove.