Sint-Truiden

Truienaar en reisagent Willy-Paul Carlier overleden

In Sint-Truiden is Willy-Paul Carlier overleden. Carlier is vooral bekend van zijn reisorganisatie De Blauwe Vogel. Vorig jaar publiceerde hij nog zijn mémoires, een boek vol anekdotes over zijn familie, die al meer dan 400 jaar de wereld rondreist. Willy-Paul werd 80 jaar.

Willy-Paul Carlier staat bekend als de pater familias die een passie heeft voor reizen, en dan vooral naar Lourdes. Exact 408 keer reisde hij naar het Franse bedevaartsoord; de eerste keer was in 1946. De geschiedenis van de Carliers gaat al terug tot de 17e eeuw. Eén van de voorouders was generaal in het leger van Napoleon. Toen die in Waterloo verloor, vluchtte hij met wat karren naar Engelmanshoven bij Sint-Truiden en begon daar postdiensten naar Maastricht, Luik en Antwerpen te organiseren.

17e generatie

Willy-Paul is de 17de generatie Carlier. Zijn zoon Trudo leidt de reisorganisatie De Blauwe Vogel. Toen het toerisme in opgang was splitste zijn broer het busbedrijf af dat de naam ‘de Witte Merel’ meekreeg. Willy-Paul begon aan het reizend veroveren van de wereld. De topbestemmingen waren Zuid-Afrika, de Verenigde Staten, Mexico en de cruises.

Ereburger van Lourdes

Willy-Paul Carlier is ereburger van Lourdes, zoals van 42 andere steden in de wereld. Hij gaf vorig jaar in een interview nog mee dat hij toch schrik had van corona en liet zelfs een overlijdensbericht opstellen. “Het overlijdensbericht is een uitnodiging voor de afscheidsviering én afscheidsvlucht naar Lourdes. Met mis en asverstrooiing aan de grot”, vertelde hij toen. “Waarom toch Lourdes? Ik heb er mijn vrouw leren kennen en mijn zoon Trudo is gemaakt in Hotel de Nevers. Daarom. Lourdes is mijn leven.”

Onze redactie wenst de familie en nabestaanden veel sterkte en troost toe.