Sint-Truiden

Truienaren reageren verbolgen op CD&V-top Sint-Truiden: “Zo ga je niet met mensen om!”

Nu het stof wat is gaan liggen rond de poging van CD&V Sint-Truiden om gemeenteraadslid Carl Nijssens uit de fractie te gooien, reageren vele Truienaren verbolgen. De reacties zijn massaal. CD&V-voorzitter Peter Borgs van Sint-Truiden durft niet te reageren op onze vragen om verduidelijking. We maken dan maar zelf een terug- en een vooruitblik, met dank aan enkele andere CD&V’ers en de man op de straat.

Bij een online-wandeling van onze redactie doorheen de sociale media hebben we zelden zo een massale reactie gezien op een politiek issue. De steun voor Carl Nijssens is indrukwekkend. De algemene teneur van CD&V-stemmers is: “Zo ga je toch niet met mensen om. Zeker niet in een christendemocratische partij.”

Op onze vragen in de zaak Nijssens komt er van CD&V-voorzitter Peter Borgs geen antwoord. Hij leidt CD&V in Sint-Truiden maar durft zich niet te laten zien, laat staan horen. Jammer dat hij niet wil antwoorden. We zitten met pertinente vragen: waarom stelde men geen verzoener aan die de brokken kon lijmen? Waarom communiceert CD&V dat de vraag om op te stappen unaniem was, terwijl enkele mensen ontbraken op de fractievergadering, en anderen eigenlijk niet akkoord gingen. Toch wel belangrijke vragen, niet?

We richten onze vragen dan maar aan de nationale partijleiding van CD&V. Daar zitten ze duidelijk verveeld met de zaak, maar moeten ze me toch terug verwijzen naar Borgs. “We gaan ons niet moeien met de lokale politiek”, klinkt het verontschuldigend. “Maar ze kunnen hem (Nijssens, nvdr.) niet zomaar uit de fractie of uit CD&V gooien. Daar zijn procedures voor”, geeft Eline van CD&V nationaal ons mee.

Zwakke partijleiding

Bij gebrek aan Borgs bellen we rond naar mensen die dicht bij de partij staan. En wat blijkt? CD&V Sint-Truiden kampt volgens sommigen met een zwakke partijleiding en met sclerose van de macht, die bij enkelen ligt. “Een goed partijbestuur zal toch iemand in zijn gelederen hebben die dit soort crisis kan voorkomen”, klinkt het. Ook de communicatie van dinsdagavond naar de pers toe valt een aantal mensen zwaar. “Zoiets bespreek je rustig binnenskamers. En nu u met vragen zit, nemen ze niet op. Dit is niet professioneel.” Ook Truiense luisteraars van radio VRW reageren deze ochtend live in ons radionieuws: “Hij (Nijssens, nvdr.) was de enige in heel de affaire met de spuitjes van Veerle die daar kritiek op durfde te hebben. Dat kost hem nu zijn kop.” Tenslotte vindt een fractielid van CD&V, dat niet akkoord ging met de vraag aan Carl om op te stappen, dat “ze” (CD&V-toppers, nvdr.) zich te veel laten opjagen door de lokale website trudocs.be.

Scenario voor comeback Heeren

Als we tussen de regels luisteren, lijkt het erop dat alles in gereedheid wordt gebracht om Veerle Heeren terug in het zadel te krijgen. Het eruit proberen te duwen van Carl Nijssens lijkt daar onderdeel van te zijn. Gisteren schreven we al dat bij die comeback de partijleiding geen enkele kritiek zal dulden. En laat Nijssens nu net de man zijn, een van de weinigen, die nog wat kritiek durfde te uiten.