Sint-Truiden

Truienaren reageren verdeeld op bekentenis van hun burgemeester

Veerle Heeren bekende gisteren dan toch – eindelijk – dat ze gevaccineerd is. In haar kielzog werden in de maand maart eveneens familie, medewerkers en buren een prikje toebedeeld. En dat terwijl Vlaanderen volop bezig was met het vaccineren van 85-plussers. De Truienaren keuren dit massaal af, maar reageren verdeeld op de vraag of ze moet opstappen. Vlaams Belang eist haar ontslag. Bij meerderheidspartijen CD&V, Open Vld en N-VA blijft het oorverdovend stil.

Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) moet door het stof. Ze krijgt veel kritiek omdat ze haar vaccinatie niet wilde toegeven. Uiteindelijk bekende ze gisteren. En ze excuseerde zich tegenover de inwoners van Sint-Truiden. Maar de storm ging allerminst liggen. Over familie, buren en medewerkers kwam er niet echt een logische verklaring. En dat zet kwaad bloed bij de inwoners van de stad. En bij de oppositie.

Ontslag?

Binnen CD&V was de voorbije dagen de druk toegenomen op Heeren om toch duidelijkheid te brengen, niet in het minst door nationaal voorzitter Joachim Coens (CD&V) die haar twee keer daarover belde. Binnen de lokale CD&V is men uiteraard ‘not amused’ maar laat men niet in de kaarten kijken. Verdeeldheid is het laatste wat men daar kan gebruiken. Nochtans vielen in de loop van de dag al namen als Nijssens en Stippelmans als mogelijke opvolger voor Heeren. De burgemeester zelf maakte gisterenavond een armetierige indruk op VTM-Nieuws, met een ambtenaar van de communicatiedienst die haar nog vlug een tekst toestopte en haar op een bepaald moment zei dat ze op een vraag niet moest antwoorden. De burgemeester leek wat van haar lood geslagen. In Sint-Truiden zelf vroeg Vooruit-raadslid Vandenhove aanvankelijk om ontslag, maar in een meer recent perscommuniqué is daar geen sprake meer van. Vlaams Belang Sint-Truiden eist het ontslag van de burgemeester. Van oppositiepartij Groen werd niets vernomen. Ook de meerderheidspartijen hullen zich in stilzwijgen (CD&V, Open Vld, N-VA).

Truienaren verdeeld

Onze radioredactie telefoneerde/sms’te en bevroeg mensen uit de stad, los van het gewoel op sociale media. Vrijwel unaniem keuren de Truienaren het gedrag van hun burgemeester af, vooral omdat er een entourage van mensen rondom Heeren ook gevaccineerd werden. Zelfs de oudste Truienaren, die zeker CD&V-minded zijn, begrijpen niet wat hun burgemeester bezielde.

Maar als we de vraag stellen of Heeren ook ontslag moet nemen zien we toch een grotere verdeeldheid. Een meerderheid wil inderdaad dat de burgemeester opstapt, in een verhouding van 60-40.