Limburg, Sint-Truiden

Truiens wijnsommelier nu ook zytholoog

Truienaar Eric Nulens mag zich na een opleiding bij SyntraPXL ‘zytholoog’ noemen. Nulens werd in de jaren negentig de eerste maître-sommelier voor Franse wijnen in Limburg. Maar blijkbaar verlangden zijn smaakpapillen naar meer.

Eric Nulens is een wijnliefhebber. Hij steekt van wal: “Ik ben, net als mijn vrouw trouwens, altijd graag met wijn bezig geweest, en geef nog steeds les aan toekomstige sommeliers in het volwassenenonderwijs in Leuven. Wat mij vooral interesseert is de ideale match tussen de smaak van de gerechten in combinatie met een wijn of een bier. Mijn twee zonen maken samen bier en ik vond het hoog tijd om zelf die wereld van de bieren en hun smaken te gaan verkennen. Ik ben in 2019 gestart met de opleiding Zythologie bij SyntraPXL Limburg en mag mezelf nu zytholoog noemen, of vrij vertaald: ‘spreker over bieren’, iets wat ik graag doe.” De bieropleiding die Nulens volgde leverde voor hem wel wat verrassingen op. Nulens : “Er werd gestudeerd op bier, zoals het leren proeven en leren beschrijven. De organoleptiek houdt in dat je waarnemingen leert doen met je zin-, reuk- en smaakorganen. Ik heb daar op een heel andere manier leren proeven. Bij wijn spuw je na het degusteren telkens de wijn terug uit; bij bier gaat dat proeven tot in de keel en moet je wel drinken (lacht).”

Cristal als aperitief

Eén van de verrassingen bij het proeven is voor Eric ongetwijfeld het Alkense bier Cristal. Eric Nulens legt uit: “Een pils situeert zich over het algemeen tussen 18 en 24 EBU, maar Cristal is opgeschoven naar 28 EBU. Een mooie keuze. Die bitterheid opent de maag en de smaakpapillen; ideaal als aperitief. In de zwaardere bieren zit meer molligheid, meer zoetigheid. De Rochefort Blauw 10°, een donker bier, kan bijvoorbeeld goed samengaan met een lekker stuk vlees. De gebrande zoetigheid, die toets van caramel, geeft een fantastisch evenwicht in combinatie met vlees. Maar het belangrijkste is dat bier een ziel moet hebben. Er moet ook een verhaal rond hangen.”

De zeven bieren van Nulens

“Tussen onze lokale bieren zitten heel wat toppertjes”, vervolgt Eric. “Daarnaast is het fijn om verder te kijken. Zo kom ik al eens in Maastricht waar er een zaak is met 26 tapkranen. Daar valt heel wat te ontdekken hoor. En hier in De Bron staat de Chimay Tripel op de tap. Waar vind je dat? Dat is een unicum dat ik in mijn lijst van 7 bieren toch niet onbesproken kan laten.”

Zeven bieren die je moet geproefd hebben volgens SyntraPXL-zytholoog Eric Nulens

  • De pas terug verkrijgbare Tripel (0.75 l fles) van Brouwerij Kerkom (Sint-Truiden): een topper qua evenwicht tussen verfijnde hop smaken en een volle aromatisch afdronk. De Tripel is ook ‘op tap’ verkrijgbaar in de Brouwerij zelf die open is van woensdag tot en met zondag, Naamsesteenweg 469, 3800 Sint-Truiden.
  • De IPA’s van de brouwers van Zepperen: heerlijk met de combinatie van volle groene groenten aan tafel, mooi ondersteund door een fijn IPA-bitter van 7.5 %.
  • De ‘pils’ van St. Bernardus in Watou: de Sint-Bernardus blond met een alcoholpercentage van 5.8 %: heel karaktervolle smaak, erg evenwichtig, bovendien lekker, heerlijk bij kalfswangetjes en een frisse slaatje. Dit bier kan natuurlijk zo gedronken worden, doch is als ‘tafelbegeleider’ beter op zijn plaats. Je kan de brouwerij opnieuw pas in 2023 opnieuw bezoeken. St.-Bernardus, Trappistenweg 23, 8978 Watou
  • Een goed getapte Cristal van Alken: voor vele cafés nog steeds een probleem. Sommigen zwoegen en hebben een panische angst om de pint in kwestie van die kraan af te houden. De tegenwoordige Cristal is de hoogste EBU (28) van alle pilsbieren in België. Een frisse aanzet, begeleid door een fijne mousse leidt naar een volle smaakintensiteit die voor zijn alcoholniveau zowat dé max gaat halen in de smaaksensatie en een mooi lange afdronk.
  • Paix Dieu is bezig hun netwerk van ambassadeurs uit te rollen. Een vol blond bier (bijna 10 % Alc), geserveerd in een speciale kelk die met de hoge kant op de neus wordt genuttigd, raar maar logisch: op die manier heeft uw neus plaats genoeg om ten volle te genieten van de volle aroma’s, kort bij de bodem van het glas, waar de aroma’s van koriander toch wel zijn plaats hebben. Diverse brasseries in Limburg zijn ondertussen herkenbaar door hun aanduiding als ‘ambassadeur’ voor dit volle en krachtige bier. 
  • Bockor pils: getapt zoals het hoort wordt het vol en zuiver qua smaak. Verhouding bitters, zoet-zuur zijn perfect in balans.  Spijtig genoeg niet veel te vinden van het vat aan deze kant van de ring van Antwerpen en Brussel…. Ik heb het even mogen genieten in Kortrijk, in het Fonteintje aan de Broeltorens, een heerlijk café met veel debiet, uitnodigend om er een tweede te gaan drinken. ‘t Fonteintje Handboogstraat 12, 8500 Kortrijk
  • De keuze bieren op vat van diverse brasseries kunnen erg lekker smaken. Dat zijn bieren die namelijk genoeg aandacht krijgen. Het moét gewoon erg goed zijn hé. Neem nu de Chimay Tripel van het vat: weinigen hebben het maar in Sint-Truiden kan je van dit lekker bier te gaan nippen in café De Bron bij Ken en Marina. Naamsesteenweg 2, 3800 Sint-Truiden (gesloten op woensdag)