Sint-Truiden

Truiense bodem Melsterbeek heeft lage PFOS-waarden

De recente metingen van de bodem van de Melsterbeek geeft een verwaarloosbaar lage PFOS-waarde aan. Het is nu wachten op de resultaten van de staalnames uit het visweefsel. “Maar die gaan wellicht ook laag liggen”, vertelt schepen van Leefmilieu Ingrid Kempeneers (CD&V).

Op de laatste Truiense gemeenteraad voor het zomerreces kaartte Groen Sint-Truiden nog de hoge PFOS-waarden aan in de Melsterbeek, vooral ter hoogte van het voormalige stort te Melveren (zie link). https://haspengouwnieuws.be/haspengouw-nieuws/sint-truiden/nu-toch-staalnames-pfos-in-melsterbeek/

Schepen Kempeneers liet nieuwe stalen nemen omdat de gegevens van Groen gebaseerd zijn op staalnames uit 2016. Ze had ook een overleg met haar betrokken medewerkers en de VMM. Alleen OVAM kon (wilde?) er niet bij zijn. Uit de nieuwe stalen blijkt nu dat de waardes vrij sterk gezakt zijn. Het gaat dan over de bodem van de beek. “Op de resultaten van het visweefsel is het nog wachten”, geeft Kempeneers mee. “Maar ook daarin zal de PFOS-waarde sterk gedaald zijn omdat PFOS al een aantal jaren niet meer gebruikt mag worden. En met het stort heeft dat al helemaal niets te maken, volgens VMM. Maar ook dat moet nog door metingen bevestigd worden”, aldus de schepen. Kempeneers laat ook een studie rondgaan bij de bedrijven die op het Truiense grondgebied liggen aan de Melsterbeek en de Cicindriabeek, zoals oude wasserijen en coatingbedrijven.

Oud stort Melveren

Het stort is een heel ander verhaal. Het gaat om een complex dossier dat al vele jaren meegaat. “We zullen moeten gaan naar een nieuw bodemsaneringsproject wat dat betreft”, besluit schepen Kempeneers.