Sint-Truiden

Truiense Europarlementariër Hilde Vautmans in top 50 best (bij)verdienend

Ruim een kwart van de 705 Europese Parlementsleden combineert zijn mandaat nog met andere functies. Dat blijkt uit een onderzoek van de NGO Transparency International en werd gisteren gepubliceerd in Het Belang van Limburg. De Truiense politica Hilde Vautmans (Open VLD) staat in de top 50 van best bijverdienende Europarlementariërs.

Niet dat het illegaal is om bij te verdienen als je een zitje hebt in het Europees Parlement, maar voor wat je daar verdient is het wat raar om daarnaast nog te gaan bijverdienen. Het is een gevoelig onderwerp binnen het Europees Parlement omdat er niet open en transparant gecommuniceerd moet worden over die bijverdiensten. De aangifte bij het parlement is verplicht, maar je mag algemene termen gebruiken zoals freelancer. Controle is daar niet op.

Meer dan een kwart

In totaal geeft 27 procent van de 705 Europese Parlementsleden aan er andere functies op na te houden buiten het parlement. Ze gaven een bedrag aan van tussen de 3,9 en 11,5 miljoen euro. Minstens 23 van die Europarlementariërs verdubbelen met die inkomsten uit andere functies het loon dat ze sowieso krijgen.

Europarlementsleden verdienen netto 7.011,74 euro per maand, jaarlijks 84.140,88 euro. Ze hebben ook recht op onbelaste onkostenvergoedingen. Die bestaan deels uit een forfaitaire vergoeding van 4.563 euro per maand voor kantoorbenodigdheden. Ook reiskosten worden terugbetaald. Voor het aantal afgelegde kilometers naar het parlement zijn er vergoedingen. Op die variabele onkostenvergoedingen staat een maximum van 4.503 euro per jaar. Ze krijgen daarnaast twee derde van hun dokterskosten vergoed. Voor elke dag van aanwezigheid op officiële vergaderingen van het Europees Parlement krijgen ze ook een verblijfsvergoeding van 323 euro. Die is bedoeld voor hotelkosten, maaltijden en ‘overige kosten’.

Vautmans klust flink bij

In de top 50 van bijverdienende Europarlementariërs staan er twee landgenoten. Guy Verhofstadt (Open Vld) staat zelfs op de vierde plaats. Verhofstadt heeft bijkomende functies. Op jaarbasis haalt hij daar tussen de 156.036 en 300.000 euro aan inkomsten uit. Partijgenote Hilde Vautmans staat ook in de top vijftig. Ze heeft twee extra betaalde mandaten: haar schepenambt in Sint-Truiden en een mandaat bij politiezone Gingelom/Nieuwerkerken/Sint-Truiden. Die leveren haar tussen 18.012 en 72.000 euro per jaar op.