Sint-Truiden

Truiense jeugdverenigingen vertrekken op kamp: “We hebben weinig zin in die last minute testings”

De verschillende scouts- en chirogroepen van Sint-Truiden laten hun kampen gewoon doorgaan. Het idee van minister Vandenbroucke om testings te laten doen voor vertrek komt veel te laat en is niet opgenomen in het protocol. “We moeten al veel inspanningen doen en we gaan last minute hier niet mee beginnen”, klinkt het.

Minister Frank Vandenbroucke (Vooruit) kwam rijkelijk laat met het idee op de proppen dat leden en leiding van jeugdverenigingen zich best zouden laten testen alvorens op kamp te vertrekken. Dat stuitte zowat overal op kritiek. In Sint-Truiden gaan de kampen van Scouts en Chiro alvast gewoon door. Zo is de chirogroep van Wilderen gisteren voor negen dagen naar Essen op kamp met de bus. De leiding zag het niet zitten om last minute nog een verplichte testing te laten doen. “Ouders nemen hun verantwoordelijkheid wel”, klinkt het daar. “Er is één lid dat zich wat verkouden voelde, en de mama heeft haar kind op eigen initiatief laten testen, gelukkig met goede afloop. Meer moet dat niet zijn hé.”

Helft van de groepen kampt met besmettingen

Volgens zeer recente cijfers doen er zich in zowat 50% van de groepen die zich wél laten testen besmettingen voor. Toch gaat men in Sint-Truiden nu op het laatste moment niet het geweer van schouder veranderen. Nick Mathijs van de Sint-Augustinusscouts op Nieuw Sint-Truiden: “Er zijn bepaalde kampen stilgelegd door positieve coronatesten. Dit willen wij absoluut niet hebben en daarom raden wij sterk aan om voor vertrek een test te laten doen door de huisdokter of door een zelftest. Dit om ziekte op kamp te vermijden. Het resultaat mag je bij vertrek tonen aan de leiding, maar we gaan het niet verplichten.”

Zowat alle Truiense scouts- en chirogroepen nemen uit voorzorg wel zelftests mee.