Sint-Truiden

Truiense Partij van de Arbeid gaat bloedstalen laten afnemen bij buurtbewoners van Tenneco

Al sinds 2012 krijgt de Amerikaanse multinational Tenneco de toestemming van de provincie Limburg om aan verhoogde normen PFOS uit te stoten. Al die jaren bracht het Truiense stadsbestuur de omwonenden hier niet van op de hoogte. De PVDA van Sint-Truiden gaat stalen laten afnemen bij buurtbewoners, op zoek naar PFOS-waarden in het bloed.

De fabriek Tenneco van Sint-Truiden grenst pal naast een woonwijk. Dat het stadsbestuur de PFOS-problematiek niet ernstig neemt kan er bij PVDA niet in. Zij lanceerden maandagavond een mededeling via hun Facebook-pagina in een filmpje.

“Onze kinderen spelen al jaren in onze tuin, op nog geen 100 meter van de fabriekspoort. Hoe kan het dat wij hier nooit over op de hoogte werden gesteld?”, vraagt Lizzy Vandenrijt (foto), voorzitter van PVDA Sint-Truiden, zich af. “Tenneco beloofde om tegen 2014 haar PFOS-uitstoot drastisch terug te dringen, maar het bedrijf bleef hardleers. Hierna kreeg het bedrijf in 2018 opnieuw een uitzondering. Bij een onverwachte controle uit 2019 bleek echter dat het bedrijf maar liefst vijftig keer meer uitstootte dan de norm die in 2012 was vastgelegd.” Ronald Jacobs van Natuurpunt vult aan: “Het bedrijf paste zich niet aan, maar de norm werd aangepast aan de wensen van het bedrijf.”

Oplossing

“De oplossing is nochtans bekend”, aldus de PVDA. “Een vervanging van de leiding en baden van de chroomafdeling vraagt een investering die het bedrijf blijkbaar niet wil maken. Vreemd dat het stadsbestuur, dat gunstig advies gaf voor de versoepelde norm, en de provincie hier niet op aandrongen.”

De PVDA zal nu samen met Geneeskunde voor het Volk bloedstalen afnemen bij de omwonenden om te onderzoeken over sprake is van verhoogde PFOS-waarden in het bloed.