Sint-Truiden

Twee leerlingen definitief van school gestuurd wegens pesten

Twee van de drie leerlingen die betrokken waren bij de langdurige en zware pesterijen van Elias (16) op Hasp-O-Centrum zijn definitief van school gestuurd. De uitzonderlijke maatregel toont aan hoe zwaar het dossier wel is.

Enkele weken geleden raakte bekend hoe Elias E. (16) in Hasp-O-Centrum hard werd aangepakt door enkele pesters van zijn school. Er circuleerde een filmpje waarin de jongen werd bespuwd en geslagen. De directie startte een tuchtprocedure op, iets wat in scholen altijd wordt gezien als allerlaatste mogelijkheid. Die procedure is nu afgerond. Twee leerlingen worden definitief uitgesloten; een derde mag blijven onder voorwaarden. Het CLB zal de twee nu begeleiden naar een nieuwe school en hun verder opvolgen inzake pestgedrag. Elias zelf blijft op zijn school. “Hij en zijn klas worden begeleid”, vertelt familielid Eddy El Herbouti. “Elias voelt zich nog niet helemaal op zijn gemak. Zoiets heeft tijd nodig. Ik hoop nog altijd dat er kan gesproken worden met alle betrokken partijen om deze pijnlijke zaak te laten genezen.”

Zware feiten

De definitieve uitsluiting toont aan dat de feiten zwaar doorwegen. Het gaat om herhaaldelijk vernederen, spuwen, schoppen en slaan. De daders waanden zich onoverwinnelijk en plaatsten hun pesterijen zelfs op sociale media.

Een school kan niet zomaar bij elk pestgeval iemand aan de deur zetten. Het gebeurt alleen als het om zeer zwaarwichtige zaken gaat. Zelfs het parket van Limburg onderzoekt de zaak.