Sint-Truiden

Verkeers- en signalisatieplan openen Zoutstraat

De inwoners van Sint-Truiden, Gingelom en Nieuwerkerken worden binnenkort uitgenodigd om hun COVID-19 vaccin te laten zetten. Om de mobiliteit van en naar de Minderbroedersite optimaal te organiseren is een verkeer-en signalisatieplan uitgewerkt, waarbij de Zoutstraat wordt heropend. Of hoe door een pandemie een genegeerd voorstel van een raadslid alsnog wordt uitgevoerd.

Het Truiense stadsbestuur kiest ervoor om de vaccinaties in hartje centrum te laten doorgaan.

In het plan is er aandacht voor de bereikbaarheid van 2 parkings vlakbij het vaccinatiecentrum. Daarnaast wordt opgeroepen om maximaal gebruik te maken van het openbaar vervoer. Voor wie een korte afstand moet afleggen om naar het vaccinatiecentrum te komen, vraagt het stadsbestuur om te voet of met de fiets te komen.

De Minderbroeder site kan onbeperkt als vaccinatiecentrum tot het einde van 2021 gebruikt worden. Ze is goed bereikbaar en toegankelijk voor iedereen.

Mobiliteitsplan voor zone rond vaccinatiecentrum

De omgeving van het vaccinatiecentrum, het Minderbroedersplein en de Minderbroedersstraat, zal van bij de opening enkel toegankelijk zijn voor mensen die een afspraak hebben voor hun COVID-19 vaccinatie. Hier zal één enkele richting gelden voor het verkeer van de Luikerstraat via de Minderbroedersstraat naar de parking op het Minderbroedersplein. De toegang is verboden voor andere automobilisten.

Bewoners van de Minderbroedersstraat en het Minderbroedersplein zullen met een bewonerskaart toegang krijgen tot hun parkeergarages. Bovendien zal de parking van het Cultuurcentrum De Bogaard exclusief gebruikt kunnen worden door de bewoners met een Bewonerskaart. Zij ontvangen binnenkort een doorgangsbewijs om deze parking via de Minderbroedersstraat te bereiken.

In de Minderbroedersstraat, waar het vaccinatiecentrum ligt, komt ook een kiss & ride-zone en een zone voor taxi’s.

Zoutstraat open – nadien evaluatie

Het stadsbestuur heeft ook wijzigingen aangebracht inzake mobiliteit in de wijdere omgeving. Opvallend daarbij is het openstellen van de Zoutstraat. De ondertussen bekendste straat van de stad werd door het stadsbestuur enige tijd geleden afgesloten maar kwam op de gemeenteraad weer ter sprake naar aanleiding van de aanhoudende files in de stad. (Lees hierover meer:

De Zoutstraat zal gedurende de vaccinatiecampagne geopend worden om op die manier een vlotte verkeersdoorstroming te faciliteren en de druk in de zone van de Spaanse brug te verlichten”, zegt burgemeester Veerle Heeren (CD&V). Laurien Bamps (OpenVLD) haalt dus haar slag thuis. Ze is tevreden dat het stadsbestuur haar voorstel een kans wil geven. “Er zal nadien geëvalueerd worden”, geeft ze mee. Wat wijst op een galante uitweg voor het stadsbestuur die op het voorstel van Bamps op de gemeenteraad zelfs gewoon niet reageerde. Op Facebook regende het alvast complimenten voor het jonge raadslid, in de trend van “Nek uitgestoken en met joined forces geslaagd! Goed gedaan! Hopelijk in de toekomst nu op andere punten wat minder halstarrigheid en wat meer flexibiliteit”, verwijzend naar het stadsbestuur.

Of Bamps alleen de pluimen op haar hoed mag steken is niet duidelijk. Oppositiepartij sp.a had het punt op de agenda van de volgende gemeenteraad gezet na een evaluatie met de centrumhandelaars. Gert Stas (sp.a – fractieleider): “Ik weet dat Laurien Bamps hier ook achter staat, maar toen er maar geen schot in de zaak kwam hebben wij maar zelf actie ondernomen en zijn we naar de handelaars gegaan om hun mening te beluisteren. We hebben dan het punt op de agenda gezet. Ik denk dat dat laatste duwtje nodig was.”

Met de bus naar het vaccinatiecentrum

Samen met de Lijn Limburg zal een informatiecampagne lopen die inwoners uit 18 dorpen van Sint-Truiden en de inwoners van Nieuwerkerken en Gingelom stimuleert om met de bus naar het vaccinatiecentrum te komen. De halte Naamsevest en de halte Europaplein liggen op enkele minuten wandelen van de vaccinatiesite. De wandelroute wordt aangegeven van de halte tot het vaccinatiecentrum. Voor het vaccinatiecentrum komt een parking voor fietsers en brommers. Deze parking kan je gebruiken voor de duur van je vaccinatie.

Signalisatie op invalswegen

Op alle invalswegen naar Sint-Truiden zullen infoborden en voorwegwijzers automobilisten de weg wijzen naar het vaccinatiecentrum. Eens in Sint-Truiden zullen wegwijzers P1 & P2 de wagens naar twee parkings leiden. P1, parking Minderbroedersplein en P2 parking Centrum / Clockempoort liggen vlakbij het vaccinatiecentrum. Parking 1, het Minderbroedersplein, zal exclusief ingericht worden als parkeerruimte voor mensen die met de wagen naar het vaccinatiecentrum komen. Zij zullen hier gratis en uitsluitend gedurende de duur van hun vaccinatie-afspraak kunnen parkeren. Parking 2, parking centrum/Clockempoort is de best bereikbare parking voor automobilisten die vanuit Wilderen naar het vaccinatiecentrum komen. Ook voor bezoekers die na de vaccinatie nog een bezoek willen brengen aan het stadscentrum is dit de dichtbijgelegen optie. Hier zal men 1 uur gratis kunnen parkeren.

Wie wil kan een afspraak met het vaccinatiecentrum koppelen aan een bezoek aan monumentenstad Sint-Truiden met haar gezellige winkelstraten en een bezoekje aan het museum de Mindere. Deze bezoekers kunnen gebruik maken van twee gratis parkings aan de rand van de stad: Parking Veemarkt of Parking Gazo (aan het station van Sint-Truiden).