Sint-Truiden

Vlaamse overheid investeert 42 miljoen euro in Asster

Steeds meer mensen worden geconfronteerd met complexe geestelijke gezondheidsproblemen. Sint-Truiden, de zorgstad bij uitstek, krijgt 42 miljoen euro ondersteuning van de Vlaamse overheid om hun project verder uit te bouwen. Daarbij staat ook de integratie met de buurt centraal.

Om op de stijgende zorgvragen een innovatief, kwalitatief en modern antwoord te bieden zal Asster op campus stad aan de Halmaalweg een groots nieuwbouwproject van meer dan 42 miljoen euro realiseren tegen eind 2025. Enerzijds wordt de weg naar een betere verankering en
integratie van Asster met de stad Sint-Truiden verder bewandeld, met maximale eerbied voor het erfgoed. Anderzijds wordt er een innovatief bouwconcept gerealiseerd voor 106 bedden van vier verschillende afdelingen die rekening houden met de nieuwste richtlijnen inzake vrijheidsbeperkende maatregelen, overnachtingsmogelijkheden voor familieleden en veilige tuinen.

Gigantisch project

De hoofdingang van Asster campus Stad zal op termijn komen op de Ziekerenweg, in het verlengde van de Olympialaan. Het landmarkgebouw, dat gelegen is aan de ingang, zal een centrale plek krijgen op de campus.
In dit middelhoge torenvolume worden diverse functies gestapeld. In de sokkel is het centraal onthaal en een duplex restaurant opgenomen voor medewerkers, patiënten, bewoners en hun families, maar ook voor
buurtbewoners of bezoekers. In de bovenliggende bouwlagen zijn administratieve en ondersteunende functies opgenomen.

Beleving

Aan de 4 zijden van het gebouw is er telkens een andere belevingswaarde. Aan de voorzijde is het onthaalplein met spiegelvijver. Aan de zijkant de kloostergang die de landmark schakelt met de historische gebouwen van de
kapel en het klooster. Ter hoogte van de kloostermuur is er een zongericht terras voor het restaurant en aan de Ziekerenweg is er een klein ceremonieel kloosterpleintje. Het oudste gedeelte van het klooster en de kapel worden gerestaureerd. Algemeen directeur Bert Plessers reageert uitermate positief: “We zijn ontzettend verheugd dat we deze nieuwbouw kunnen realiseren! Het stelt ons in staat om onze resterende drie- en zelfs vierpersoonkamers uit gebruik te nemen. Dit unieke en innovatieve
bouwconcept staat volledig in teken van mensgerichte zorg door aparte ingangen voor patiënten en familie, mogelijkheid tot inslapen van naasten, individuele comfortkamers met uitzicht naar buiten, aparte ontvangstruimte voor mensen in gedwongen statuut met respect voor privacy, … We maken, met dank de Vlaamse overheid, infrastructureel een gigantische inhaalbeweging die tegelijk ook noodzakelijk is om de veiligheid van onze patiënten, medepatiënten, maar ook van onze gedreven, betrokken en enthousiaste medewerkers te blijven garanderen.”