Sint-Truiden

Voorstel Bamps om fileleed in de stad op te lossen genegeerd

Gemeenteraadslid Laurien Bamps (Open Vld) werd gisterenavond op de Truiense gemeenteraad straal genegeerd toen ze een voorstel op tafel legde om het fileleed op te lossen.

Heel wat Truienaren zijn vertrouwd met het probleem. Tijdens de avondspits is het aanschuiven van in de Clockemstraat over de ganse lengte van de Naamsevest tot aan het kruispunt van het Europaplein. Dat het daar tergend traag gaat is geweten. Raadslid Laurien Bamps legde daarom gisteren een voorstel op tafel om eens te proberen de Zoutstraat terug voor het verkeer open te maken. Dan zou de Grote Markt een tweede ontsluiting krijgen en kan dat misschien bijdragen tot een vlotter verloop van de avondspits. Vreemd genoeg werd het idee niet besproken. Voorzitter Bert Stippelmans (CD&V) gaf onmiddellijk het woord aan de volgende vraagsteller over iets helemaal anders. De verantwoordelijke schepen voor Mobiliteit is de burgemeester, Veerle Heeren. Zij kreeg de kans niet om te antwoorden op het voorstel, of zo men wil, te reageren op het idee.

Vreemde faze

Voor waarnemers was de snelheid waarmee Stippelmans de vragen of opmerkingen snel liet passeren een vreemde faze: “Een gemeenteraad is het summum van lokale democratie en van lokaal debat. Of dit ontmoedigend werkt voor het jonge, enthousiaste raadslid Bamps weet ik niet. Maar als we jonge politici hun gedrevenheid willen laten behouden, dient er door de anciens een minimum van respect aan de dag te worden gelegd. Anders dreigen we waardevolle talenten te verliezen, ongeacht hun politieke kleur.”

Het jongste en blijkbaar ook vrolijkste gemeenteraadslid van Sint-Truiden ving gisteren bot bij haar eigen meerderheid