Sint-Truiden

“Waarom die hoge facturen betalen als het goedkoper kan?”

“Sint-Truiden zweert bij te dure consultants voor de coördinatie van het vaccinatiecentrum.” Dat zegt oppositiepartij Vooruit van Sint-Truiden. Zij roept het stadsbestuur op om alsnog het contract met Probis Group te heronderhandelen. “Als Borgloon de factuur drastisch kan laten zakken moeten wij dat ook kunnen”, stelt Vooruit-fractieleider Gert Stas. “Wij hebben een fantastische samenwerking met dat bedrijf”, reageert burgemeester Veerle Heeren (CD&V).

Het contract voor de externe ondersteuning van het vaccinatiecentrum van Sint-Truiden roept heel wat vragen op bij de partij Vooruit. Gert Stas legt uit: “Het contract blijkt overprijsd. Men vraagt maar liefst 125 euro per uur. De gemeenten van het vaccinatiecentrum te Borgloon onderhandelden ondertussen met succes een tarief van 85 euro per uur, maar burgemeester Heeren blijft volharden. Vooruit Sint-Truiden wil dat de stad ook hier het contract heronderhandelt. Met goede procedures, duidelijke taakomschrijvingen en een correcte verloning is iedereen gediend.”

Borgloon

Het was de stad Borgloon die de bal aan het rollen bracht. Eric Awouters (Open Vld/Stroop) kaartte daar onomwonden de hoge facturen aan. Voor februari diende er om en bij de 97.000 euro betaald te worden. Voor maart idem dito. “Ik heb voor ons vaccinatiecentrum dat contract onmiddellijk heronderhandelt. Probis heeft te lang teveel taken bij zich gehouden, die onze mensen ook hadden kunnen uitvoeren. En nu betalen we 85 euro per uur. We gaan vanaf nu maandelijks tussen de 5000 à 10.000 euro betalen, wat toch gevoelig lager ligt.”

Fantastische samenwerking

“Wat daar kan moet ook hier kunnen”, stelt raadslid Gert Stas. “Normaal wordt voor een dergelijke opdracht een openbare aanbesteding uitgeschreven waarbij dan wordt gekeken naar de beste verhouding prijs-kwaliteit. In Hasselt konden verschillende kandidaten meedingen.” Vanuit het Truiense stadhuis wil men niets toevoegen aan wat burgemeester Heeren eerder deze week op de gemeenteraad hierover verklaarde: “We hebben een fantastische samenwerking met dat bedrijf, denk maar aan het opzetten van het schakelzorgcentrum. En daarmee is alles gezegd.”