Sint-Truiden

Wachtbekkens voor Zepperen werkten zoals het hoorde

“Een overbelast, verouderd rioleringsstelsel en niet de Watering van Sint-Truiden is de grote boosdoener in de Stokstraat in Zepperen.” Dat zegt watermanager Karel Van Daele aan VRW-Nieuws.

“Zepperen is in twee generaties tijd volledig volgebouwd en verdient dan ook een aangepast rioleringsstelsel”, steekt Karel Van Daele van wal. “Nu wordt bij regenweer het teveel aan rioolwater van bijna heel Zepperen afgeleid naar de Oude Beek net stroomopwaarts van de Stokstraat.”
Zepperen werd dinsdagavond getroffen door een zeer uitzonderlijk zware buienreeks met als gevolg dat er een continue aanvoer vanuit de riolering naar de Oude Beek was. Van Daele voorspelt: “Dit gaat alsmaar vaker voorkomen en alsmaar langer duren. Dit wordt onleefbaar voor de mensen van de Stokstraat ter hoogte van de manège. Een langdurig overvolle Oude Beek zorgt er ook voor dat de Keelstraat niet kan afwateren.”

Geen fout gemaakt

De Oude Beek, de Melsterbeek en de Bergbeek stromen van Zepperen naar Bernissem en verder naar Melveren. “Het feit dat de Watering het water afkomstig van Zepperen bijhoudt of niet bijhoudt in Bernissem heeft geen enkele invloed op het waterpeil in Zepperen. De Watering heeft geen fout gemaakt bij de besturing van zijn bekkens. Ook de schuifafsluiters van het bekken op de Galgendriesbeek (Hondsberg) stonden perfect
afgesteld. Er is geen schade veroorzaakt. Buffers zomaar dichtdraaien en ze veel te vlug vullen is gemakkelijk maar geen goede praktijk.”

Oproep naar burgers

“Om Zepperen leefbaar te houden moet er dringend werk gemaakt worden van een nieuw aangepast rioleringsstelsel en van bijkomende buffering stroomopwaarts van de probleemgebieden”, stelt Van Daele. Hij roept op om werk te maken van een nieuwe riolering, maar dan moet iedereen meedoen, ook de burger. “Concreet denk ik aan het scheiden van proper en vuil water, hemelwater hergebruiken, bufferen en ontharden.”