Sint-Truiden

Wit-Russische boycot treft nu ook Haspengouwse perenboeren

De door de regering van Wit-Rusland ingestelde ban op de import van levensmiddelen vanuit Europa is nu zes weken van kracht en begint ook in Haspengouw voelbaar te worden. De prijzen kelderen en vrachtwagens met peren moeten onverrichter zake terugkeren.

De Belgische sector van de vershandel reageerde verontrust toen half december bekend raakte dat Wit-Rusland een handelsboycot op Europese levensmiddelen instelde die inging op 1 januari 2022. Tien procent van de Europese vers-export naar derde landen gaat naar Wit-Rusland. De boycot maakt dat een honderdtal vrachtwagens, geladen met 2 miljoen kilo Haspengouwse peren, zijn moeten terugkeren.

Importban

De Wit-Russische importban is ingegaan op 1 januari en dat voor een periode van zes maanden. De protectionistische maatregel van de Wit-Russische autoriteiten is een volgende stap in het escalerende conflict tussen Europa en het oostelijk buurland. Door de migrantenkwestie in het grensgebied heeft Europa de voorbije maanden een aantal maatregelen genomen. De importban heeft betrekking op bepaalde levensmiddelen, zoals groenten en fruit, noten, maar ook varkens, vleesproducten, zuivel en zout. In de praktijk zullen de gevolgen voor de Europese en Belgische versmarkt het grootste zijn, omdat dit de belangrijkste productgroepen naar het Slavische land zijn.

Verontrust

Veerle Vandersypt, secretaris van Fresh Trade Belgium dat de Belgische groothandel vertegenwoordigt en 80 aangesloten leden heeft, reageert verontrust op de ban: “Dit heeft wel degelijk impact op de prijsvorming. De rechtstreekse export vanuit België naar Wit-Rusland is eerder beperkt, maar het land is toch een behoorlijk belangrijke handelspartner voor Europa. Naar schatting 10 procent van de geëxporteerde verse groenten en fruit in Europa gaat naar Wit-Rusland. In 2020 was dat zo’n 411.000 ton”, aldus Vandersypt. Volgens de secretaris is Wit-Rusland een belangrijke handelspartner voor Polen en Litouwen. “Meer dan de helft van de Europese export naar Wit-Rusland kwam van Polen (+/- 260.000 ton), gevolgd door Litouwen (107.000 ton).  Doordat deze landen niet langer kunnen exporteren, zal dit gevolgen hebben op de prijsvorming in België en heel Europa.”

Prijzen kelderen

Appels (99 ton), peren (619 ton) en tomaten (820 ton) zijn de grootste Belgische exportproducten naar Wit-Rusland. Bel’export, dat onder andere Belgische peren exporteert naar het land, maakte zich de voorbije weken al behoorlijk veel zorgen. “Het wegvallen van een dergelijk volume zal nefast voor de prijs zijn”, zegt Tony Derwael van het exportbedrijf en tevens fruitteler. België produceert ruim 300.000 ton peren. “Er is ook indirecte export naar Wit-Rusland, want er zijn ook Belgische peren die via Polen of Litouwen in Wit-Rusland belanden”, vult Vandersypt aan.

Haspengouwse peren

Ook de fruittelers in onze Zuid-Limburgse regio delen nu in de klappen. Door de handelsboycot zouden de prijzen van de klasse II-peren dalen naar 30 cent per kilo, maar liefst 45 cent per kilo minder dan normaal. Een zware financiële aderlating…