Sint-Truiden

Zes skeletten gevonden achter station Sint-Truiden

Achter het station van Sint-Truiden zijn deze week zes skeletten gevonden, en dat kunnen er de komende dagen nog meer worden. De opgravingen kaderen in de nog te bouwen scholencampus.

Tussen de 12e en de 18e eeuw stond er op de site achter het station een klooster, een kerkhof en een kapel. De komende weken worden er opgravingen gedaan op de nieuwe scholencampus van Hasp-O-Centrum. Archeologen van ABO hebben er zes skeletten gevonden op het eerste niveau. Vanaf nu zal het graven dieper gaan, maar ook trager want voorzichtigheid is geboden eens men naar het tweede niveau gaat.

Skeletonderzoek

ABO is gestart met het onderzoek van de skeletten. En daar komt heel wat bij kijken. Wanneer de mensen precies gestorven zijn, is nog niet duidelijk, maar van enkelen hebben ze wel al het geslacht kunnen bepalen. Het gaat om een man, een vrouw en een kind. De vrouw is herkend op basis van het bekken; de man omdat hij een zeer uitgesproken wenkbrauwboog heeft. En van een derde skelet waren de botten niet volgroeid, een jongere of een kind dus.

Wanneer er opgravingen gedaan worden, komt er altijd een heel proces bij kijken. Het volgende werk is nu de skeletten proper maken en ze veilig bewaren in een depot. Daar worden ze onderzocht door een fysisch antropoloog. Uiteindelijk worden ze naar een ander depot gebracht waar ze bewaard zullen worden.