Haspengouw Nieuws, Sint-Truiden

Ziekenhuis Tongeren kampt ook met uitbraak coronavirus

In het Vesaliusziekenhuis in Tongeren zijn er de afgelopen week verschillende patiënten en personeelsleden besmet geraakt met het coronavirus. In totaal raakten 26 mensen besmet. De uitbraak is intussen onder controle. Ondertussen heeft de Truiense nieuwssite Trudocs vragen bij de communicatie van het Sint-Trudoziekenhuis. dat blijkbaar de cijfers probeerde te minimaliseren.

De uitbraak van het virus in AZ Tongeren werd vorige week vastgesteld: 19 patiënten die voor een andere behandeling in het ziekenhuis lagen, raakten besmet en zijn  intussen naar een COVID-afdeling overgebracht. Ook 7 personeelsleden zijn positief getest. Het is nog niet duidelijk of het om een andere variant van het virus gaat. De stalen worden nog onderzocht, zegt communicatieverantwoordelijke Sarina Simenon: “We zijn wel zeker dat het niet om de Britse variant gaat. De toestand is intussen onder controle.”

Geen opnamestop

Gevolgen voor de werking zijn er niet; er komt dus geen opnamestop. Sinds de kerstvakantie mogen er geen bezoekers meer binnen in het ziekenhuis. Op dit moment is er een overleg aan de gang over eventuele verdere maatregelen die genomen moeten worden.

Ondertussen in het Sint-Trudoziekenhuis

Deze week raakte bekend dat er ook in het Sint-Trudoziekenhuis in Sint-Truiden een interne virusuitbraak was. Dat nieuws kwam deze week pas uit, maar het ziekenhuis zelf wist er al veel langer van. Dat schrijft Trudocs op haar nieuwssite. Toen de Trudocs-redactie na een tip van een zeer goede bron binnen in het ziekenhuis op 4 januari vroeg of er een uitbraak bij het personeel had plaatsgevonden, was het antwoord van van het Trudo-ziekenhuis nog minimaliserend. Dat blijkt uit het sms-verkeer met de redactie. Woordvoerder Miet Driesen op maandag 4 januari om 17u24 per SMS: “Een uitbraak zo zou ik het niet noemen neen. Er zijn een aantal besmettingen bij het personeel vastgesteld, zoals dat eerder tijdens de pandemie het geval was en zoals dit in alle ziekenhuizen voorkomt. We hebben in de tweede golf op dat vlak al veel geluk gehad. En ook nu is het zeker niet van die orde als wat we in de eerste golf gezien hebben.” Als Trudocs sms’t: “Miet, 26 personeelsleden?” antwoordt Driesen: “Dat klopt in de verste verte niet.” Waarom het ziekenhuis zo lang zweeg over de cijfers is niet bekend.