Sint-Truiden

Zus architect rottende appartementsblokken stuurt opvallende mail naar bewoners

Twee maanden nadat 25 gezinnen uit hun appartement in Residentie Platanus gezet werden wegens houtverrotting, kregen ze een straffe mail van de zus van de architect in hun mailbox. Intussen wordt er een crowdfunding opgestart om de bewoners financieel te ondersteunen in de gerechtskosten.

Begin juli moesten 25 gezinnen hun nieuwbouwappartement in Residentie Platanus op de Luikersteenweg voor onbepaalde tijd verlaten omwille van de rottende planken die het stilaan begeven. Nadat plafonds begonnen te lekken en terrassen doorzakten, moesten ze elders onderdak zoeken. Het onderzoek naar wie in fout is en wat de toekomst zal brengen, loopt nog.

Twee maanden later hebben alle slachtoffers onderdak bij familie, vrienden of in huurappartementen gevonden, maar wachten ze nog altijd op uitleg. De slachtoffers werden afgelopen dagen verrast met een mail van de zus van de architect. “Laat ons zeker ook niet vergeten dat er veel slachtoffers zijn die al veel schade opgelopen hebben”, klonk het in de mail. “Heeft er al eens iemand bij stilgestaan dat de bouwpromotor, het architectenbureau en de verschillende aannemers ook schade hebben en financieel en emotioneel lijden door wat er gebeurd is? Eigenlijk verliest iedereen die betrokken was in het project.”

“Hef het beslag op!”

De zus van de architect schrijft ook nog: “Het proces dat via sociale media gevoerd werd, maakt het zeer moeilijk voor Opzet en Grondnatie om verkopen te realiseren van hun onroerende goederen. Het bewarend beslag maakt de toestand bovendien nog slechter. Dat is nu net wat de mede-eigenaars moeten proberen te vermijden, want het is nefast voor de kans op recuperatie van gelden. Hef het beslag onmiddellijk op!” Door dat bewarend beslag van mede-eigenaars kunnen de projectontwikkelaars en het architectenbureau Axcis van haar broer geen onroerende goederen van de residentie verkopen. De boodschap van de mail viel bij de bewoners op een koude steen. Zij zitten vooral met veel vragen, over een onderzoek en een proces dat nog jaren kan aanslepen.

Crowdfunding

Residentie Platanus aan de Luikersteenweg in Brustem werd 6 jaar geleden gebouwd. Maar 2 jaar later doken er al verschillende lekken op, waarschijnlijk te wijten aan de houten platen in de skeletbouw die nat werden. Deze zomer was de situatie zo zorgwekkend dat de bewoners hun appartementen moesten verlaten. Een aantal bewoners betalen af aan een appartement waarin ze zelf niet kunnen wonen, de verhalen op de vergadering waren soms schrijnend. Er is nu beslist een crowdfunding op te starten om de gerechtskosten die op hen afkomen te kunnen bekostigen.