Sint-Truiden, Wellen

Zwaar noodweer treft Haspengouw

Zwaar noodweer heeft verschillende straten in het centrum van Sint-Truiden en in verschillende deelgemeenten onder water gezet. Ruim 100 oproepen liepen bij de brandweer binnen, vooral voor ondergelopen kelders en garages. Ook in Wellen was de regenval plaatselijk zeer heftig.

Ons Haspengouws weerbericht had ervoor gewaarschuwd: lokaal felle onweersbuien met veel neerslag. En zo geschiedde (helaas)… . De hemelsluizen gingen in de vooravond open en de hulpdiensten krijgen sindsdien heel wat oproepen voor ondergelopen kelders en garages. Alle korpsen van hulpverleningszone Zuid-West Limburg stonden paraat. Verschillende korpsen onder meer uit Heusden-Zolder, Tessenderlo en Beringen schoten ons Zuid-Limburg ter hulp. Ook de stad Hasselt bood ondersteuning; zij schakelen een kolkenzuiger in die de rioolputten vrijmaakt op kritische plaatsen.

In Sint-Truiden viel er 75 liter water per uur. De foto’s spreken boekdelen. “De regenval en de gevolgen van deze omvang hebben we hier nog nooit gezien”, vertellen Truienaren.

Rampenplan

Toen het omstreeks 21 uur té erg werd, legde waarnemend burgemeester Jelle Engelbosch van Sint-Truiden de gemeenteraad stil en werd het rampenplan afgekondigd. “Onze prioriteit is nu kelders leegpompen en er vooral voor zorgen dat mensen uit de problemen geraken. Daarnaast stellen we zandzakjes ter beschikking op een aantal strategische locaties”, aldus Engelbosch. En hij geeft ook op deze woensdag een tip: “Ik raad alle mensen aan om foto’s te nemen en contact op te nemen met hun verzekeringsagent om de schade aan te geven.”

Veel meldingen maar onder controle gehouden

Ondanks de honderden meldingen via 1712 bleef de situatie onder controle. Mensen belden ook 101, maar werden doorverwezen: “Alleen bij levensbedreigende situaties is onze dienst van toepassing. Voor overstromingen is 1712 van toepassing”, reageert men bij het noodnummer. Naast de Truiense binnenstad en de randgebieden, waren er zeer felle buien in Wellen. Dat was maandag ook al het geval geweest. Bij burgemeester Els Robeyns raakte de afvoer verstopt van het dak, waardoor het water zelfs langs het plafond naar binnen sijpelde. De burgemeester zelf kon gelukkig rond 22 uur melden dat het ergste voorbij was. Els Robeyns: “De wegen kwamen normaal gezien op de meeste plaatsen terug vrij. Technische dienst en brandweer werkten nog door uiteraard. Zandzakken konden de ganse avond nog op de technische dienst worden afgehaald. Hopelijk is er niet teveel schade in de huizen”, besloot de burgemeester van Wellen.

Omstreeks 1 uur afgelopen nacht werd het rampenplan te Sint-Truiden afgeblazen. De brandweer werkte nog uren door om alle problemen op het terrein verder op te lossen. De solidariteit in de Haspengouwse getroffen gemeenten, waaronder ook Wellen, is groot. Mensen helpen elkaar daar waar ze kunnen. Vanaf woensdagnamiddag regent alles zachtjes uit en vanaf donderdag krijgen we tot zondag droog weer.

In en rond de stad Sint-Truiden stonden straten blank