Limburg, Sint-Truiden

Zwemparadijs met wildwaterbaan én met het eerste zoutbad in Limburg opent op één april in Sint-Truiden

Voor de Truiense personeelsleden van het nieuwe zwembad is het aftellen geblazen. In het gloednieuwe sportpark zal het zwembad met verstelbare bodem, een wildwaterbaan, een waterspeeltuin voor de kleintjes en het eerste zoutbad in onze provincie toegankelijk zijn voor alle leeftijden en alle noden. “Wij zijn van traditie uit een zorgstad, en dat vertaalt zich in dit totaalconcept”, benadrukt de schepen van Sport.

“De openingsdatum is geen aprilgrap”, lacht schepen Jurgen Reniers (CD&V). “De uitrol van het sportpark van Sint-Truiden gaat stilaan in zijn laatste rechte lijn. Zo komt er een gloednieuw hockeyveld, een sporthal, een danszaal en een gevechtszaal. Op twee verdiepingen kan er gefitnesst worden, met bijhorende wellness. Maar wat het meest in het oog springt is het zwembad met verstelbare bodem, het zoutbad en de waterspeeltuin.” Reniers klinkt trots als hij het zoutbad voorstelt. “Het is het eerste zoutbad in onze provincie. Je kan er echt drijven op het water. Voor senioren en mensen met een lichamelijke beperking is dat erg fijn. We zijn altijd een zorgstad geweest.” Het zwembad zelf mikt op heel diverse doelgroepen en daarom werd er gekozen voor een verstelbare bodem. Manager Bert Thijs legt uit: “De beweegbare bodem kent verschillende dieptes, op maat aanpasbaar voor de kinderen die aan watergewenning kunnen doen, de aquagym en zelfs de duikersclub. En in de waterspeeltuin gaan kinderen uren kunnen spelen. In het Resto-Café kunnen mensen gezellig eten en drinken.” Tenslotte zal ook de visvijver weer vrij toegankelijk zijn. Daarnaast komt er een ecologische zwemvijver.

Poetsploeg telt nu al af

Schepen Reniers en zijn collega schepen van Stadspersoneel Jos Pierard (OpenVld) zijn uiterst tevreden over de samenwerking met Lago als partner. “Alles is correct verlopen. Het stadspersoneel dat de overstap heeft gemaakt krijgt gelijkwaardige loon- en arbeidsvoorwaarden. Op jaarbasis zullen ze netto aan hetzelfde niveau zitten als in de tijd van het oude zwembad.” Algemeen Directeur van Lago, Diether Thielemans (foto achteraan rechts), bevestigt: “We stellen hier 40 voltijdse jobs ter beschikking, goed voor zo’n 60 mensen. Een reddersploeg, poetsploeg, fitness, horeca en administratie, en op jaarbasis zullen we ook zoveel studenten aantrekken in het hoogseizoen, weekends en vakanties. Er staan trouwens nog verschillende vacatures open.” De voltallige poetsploeg (de 7 mensen vooraan op de foto)) is tijdens de uitleg ook aanwezig. Zij tellen af naar de start. “Wij waren één hechte ploeg in het oude zwembad, en we gaan met z’n allen heel graag starten in het nieuwe”, vertelt Katty. “Er zijn er die 15, 25 en zelfs 29 jaar voor de stad hebben  gewerkt.”

Olly, de Octopus

Het zwemcomplex zal een octopus als logo krijgen. Bert Thijs legt uit: “In alle kleuter- en basisscholen van de stad konden de leerlingen deelnemen aan een wedstrijd. Ze kozen daarbij een naam en een figuurtje dat ze inkleurden. Mathieu Lambeens (8) won de wedstrijd. Hij mag één jaar lang gratis zwemmen, en hij mag met zijn klas al in maart, nog voor de opening, als eerste het zwembad inwijden.