Sint-Truiden

Zwerfvuil blijft Truienaren beroeren

Met de komst van Mc Donald’s valt er na één dag al extra zwerfvuil te noteren. De stad blijft worstelen met haar afvalbeleid en afvaloverlast. Er is het vele zwerfvuil en de overvolle vuilbakken. Op Facebook regende het woensdag reacties toen een 8-jarige het heft in eigen handen nam en 7 vuilzakken vol zwerfvuil wist te verzamelen. “Er moeten meer controles komen”, klinkt het bij Truienaren die het afval meer dan beu zijn.

Het was, is en blijft een heikel punt: het afvalbeleid van de stad Sint-Truiden. Uit onze vroegere artikels en uit het Limburgonderzoek van UHasselt en HBVL blijkt dit een teer punt te zijn in het stadsbeleid. Er is nog niets wezenlijks veranderd. De burgemeester mag dan blij zijn met de komst van Mc Donald’s; het daarmee gepaard gaande zwerfvuil ergert dan weer anderen. Heeren postte zichzelf op de zwerfvuil-fiets van McDo, maar of die effectief wordt ingezet, en wat de perimeter is, is niet bekend. De foto boven de titel is genomen ter hoogte van Vandeborre in de Industrielaan.

Burgemeester Heeren op de elektrische zwerfvuilfiets van McDonalds. Een ongelukkige spelfout staat symbool voor “het wil maar niet lukken met het zwerfvuilbeleid van de stad”

Afvalbeleid is niet simpel. Specialisten betwijfelen of bijvoorbeeld de bakfiets van McDo tegen zwerfvuil mensen gaat aanmoedigen om niets op de openbare weg te gooien. “Hiermee geef je net het signaal ‘gooi maar weg’, wij ruimen het wel op.”

Daylano

Intussen is de Truiense Anja Michiels fier op haar zoontje Daylano en verwoordt ze het zo op Facebook: “

Mijn zoontje van 8, Daylano, is vandaag onze straat gaan op ruimen in Duras. Een halve straat met zo mooie natuur en bos. Niet normaal wat mensen allemaal weg gooien, volledige voedselpakketten, en hele bakken glas, terwijl je het glas gewoon maandelijks kan buiten zetten 😪😪😪Proficiat aan mijn zoontje In totaal 7 grote zakken opgehaald ❤

Steeds meer Truienaren ergeren zich aan het afval op straat en in de natuur. De roep om kordater optreden en meer controles klinkt luider.

Daylano vond veel zwerfvuil dat hij in zakken verzamelde