Tongeren

Erfgoedcollectief dringt aan op bescherming Hotel du Chemin de Fer in Tongeren

Erfgoed Vlaanderen heeft van het Tongers erfgoedcollectief een aanvraag ontvangen om het bekende hotel ‘Hotel du Chemin de Fer’ te beschermen als monument. Het gebouw bevindt zich in slechte staat en de stad denkt aan onteigenen.

Hotel du Chemin de Fer is een erg gekend gebouw op de hoek van de Stationslaan met de Zagerijstraat in Tongeren. Maar de slechte staat waarin het zich al geruime tijd bevindt noopte het stadsbestuur van Tongeren ertoe het leegstaande gebouw te gaan onteigenen. Grondslag is een nieuw erfgoedcollectief dat zich inzet voor een Tongeren met veel kwalitatieve publieke ruimte en hoogwaardige architectuur. Zij willen de meubels redden. “Maak er aub een monument van dat geklasseerd wordt”, klinkt het daar.

Rijke geschiedenis

Op dezelfde plek stond overigens in de 19e eeuw ook al een hotel met dezelfde naam. Na de brand in de stationsbuurt in 1918 werd de Stationslaan heropgebouwd met een reeks opvallend mooie burgerhuizen. Hotel du Chemin de Fer is het enige gebouw aan het station dat het bombardement van mei 1940 overleefde.