Haspengouw Nieuws

Strengere maatregelen tegen corona in Haspengouw *** meer tests en verbod buitenschoolse activiteiten

Naar aanleiding van een aantal alarmerende besmettingen binnen de kleuter- en basisschool ‘Het Schuttershof’ en groepsopvang ‘De Egeltjes’ werd er breed getest bij alle leerlingen en personeelsleden van kleuter- en basisschool Schuttershof. Uit de resultaten blijkt dat ongeveer één op zes personen positief testte op COVID-19. In Haspengouw worden daarom enkele maatregelen verstrengd.

Gezien een eerdere bevestiging van 2 besmettingen met de Britse variant is er een sterk vermoeden dat deze zich binnen de school bevond. Door die onrustwekkende resultaten uit de eerste testing, werden er donderdag opnieuw een 300-tal testen bij leerlingen en personeelsleden uitgevoerd waarvan de resultaten nog moeten binnenlopen. Om een bredere uitbraak te voorkomen is er beslist om volgende maatregelen te nemen:

  • De testing in de regio Sint-Truiden (beperkt tot het grondgebied van de Eerstelijnszone Haspengouw) wordt vanaf vrijdag uitgebreid naar:
    • de klassen waar zich hoog risicocontacten bevinden van positief geteste personen, incl. internaat;
    • de ouders van positief geteste leerlingen;
    • de kinderen jonger dan 6 jaar uit de reeds geteste collectiviteiten, kleuter- en basisschool Schuttershof en Momentum in Sint-Truiden, maar enkel bij de kinderen waarvan de ouders zich vrijwillig aanbieden in het testcentrum in Sint-Truiden.

Alle betrokkenen zullen hiervan persoonlijk verwittigd worden door de school of het Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) en ontvangen een uitnodiging.

  • Alle buitenschoolse activiteiten (ook de kampjes) voor kinderen onder 13 jaar worden stopgezet vanaf vrijdag 22 januari 2021 en ten minste tot en met vrijdag 12 februari 2021 op het grondgebied van de volgende steden en gemeenten: Sint-Truiden, Nieuwerkerken, Gingelom, Heers, Wellen, Borgloon en Alken. “We rekenen daarbij ook op het verantwoordelijkheidsgevoel van de ouders in deze gemeenten om hun kinderen onder 13 jaar ook niet te sturen naar buitenschoolse vrijetijdsactiviteiten elders in Limburg of daarbuiten”, klinkt het.

Een voorbeeld

Een kind van 8 jaar uit Alken dat voetbalt bij een club in Hasselt of een kind van 5 jaar uit Nieuwerkerken dat tekenles volgt in Landen…”Daar vragen we om dit – gezien het doel het indijken van de verspreiding is – ook niet te doen minstens tot en met 12 februari 2021.”

“We zijn ons er ten volle van bewust dat dit een ernstige inperking is in de vrijheid van de kinderen in deze regio en dat dit ook een impact heeft op het hele gezin. Echter, de ernst van deze situatie laat ons geen andere keuze. We volgen de evolutie op de voet op. We beogen met deze bijkomende preventieve maatregelen de bredere verspreiding van het COVID-19-virus tegen te gaan”, zegt gouverneur Jos Lantmeeters.

Hij besluit: “Het is en blijft van het grootste belang om de zes gouden coronaregels te blijven volgen. Deze maatregelen bieden nog steeds de beste bescherming tegen het virus, ongeacht de variant.”