Haspengouw Nieuws

Voorzitter politiezone kanton Borgloon zet (even?) stap opzij

Binnen de politiezone kanton Borgloon loopt het al enkele jaren moeizaam. De aanstelling van een nieuwe korpschef en de weigering van Sint-Truiden om te fuseren waren er voor burgemeester Eric Awouters teveel aan. Hij zet nu een stap opzij als voorzitter van het politiecollege.

“De recente aanstelling van een nieuwe waarnemende korpschef in de politiezone was onwettig”, zegt gouverneur Lantmeeters. In maart werd toenmalig waarnemend korpschef Rohnny Maes aan de kant geschoven ten voordele van de korpschef van Tongeren-Herstappe. Die zou de beide zones onder zijn hoede nemen. De gouverneur vernietigde deze week die beslissing omdat een korpschef geen leiding mag geven over twee korpsen tegelijkertijd.

Awouters zet (even?) stap opzij

Burgemeester Eric Awouters (Open Vld-Stroop) van Borgloon is voorzitter van het politiecollege, waar de 5 burgemeesters van Alken, Wellen, Kortessem, Heers en Borgloon in zetelen. Samen bewaken ze het beleid in samenwerking met de korpschef. Awouters wordt beschouwd als de architect van een toekomstige eengemaakte politiezone met zelfs die van Sint-Truiden erbij. Onlangs bleek dat Sint-Truiden nog niet mee in het nieuwe verhaal wilde stappen. Dàt feit, én nu de vernietiging van de benoeming van Geert Luypaert van de zone Tongeren, maakt dat Awouters de handdoek in de ring gooit.

Penxten in zicht

Het politiecollege komt samen om zich te beraden over de toestand. Mogelijks wordt Marc Penxten, burgemeester van Alken, N-VA, tijdelijk (?) de nieuwe voorzitter van het politiecollege. De bevoegdheden van het Politiecollege zijn: uitoefenen van het bestuur en het gezag op de lokale politie en het mee aansturen van de ordehandhaving.