Haspengouw Nieuws, Wellen

Start van het eerste online carnavalgebeuren

In Sint-Truiden, Wellen en Borgloon zullen er door de coronapandemie geen stoeten uitrijden. Maar er wordt de komende weken wél carnaval gevierd, en dat voornamelijk online. Voor échte carnavalisten het moment om de vlaggen buiten te hangen en de radio op VRW te zetten.

Het komende weekend is traditioneel het startschot van de carnavalsstoeten, te beginnen in Sint-Truiden. Maar de optochten gaan niet door omwille van de coronapandemie. De Orde van de Commeduur en de Truiense carnavalsverenigingen lanceren in het weekend een stream die van thuis uit online kan gevolgd worden. Zo is er op zaterdag 13 februari het ‘Faat Verklieëd Bal’. Vanaf 20.11 uur zal er vanop de middenstip van Stayen een vier uur durende DJ-set worden gehouden om iedereen thuis in de sfeer te brengen. Ook in het stadscentrum zal de carnavalssfeer te proeven zijn. Veertien carnavalscafés worden daar kleurrijk beschilderd in carnavalsthema, terwijl de carnavalsvlaggen wapperen en in de winkelstraten het hele weekend lang lokale carnavalsmuziek weerklinkt. Voor de online activiteiten van Sint-Truiden kan je terecht op facebook.com/raadvanelf

Dinsdag carnaval in Wellen

Carnavalsvereniging De Weerelt organiseert traditioneel een carnavalbal en de bekende Lichtstoet. Dit jaar zal er gefocust worden op ambiance in eigen huis met muziek van radio VRW. Prins Kristof I zal zelf ook mee radio maken. Hij roept op: “Luister mee naar carnavalsradio VRW op Vette dinsdag 16 februari of kijk naar de Livestream via Twitch. Patje van Iersel, Prins Kristof I en Dj YD brengen Wellen carnaval tot in uw kot. Een leuk alternatief in deze Corona tijden. In naam van Cv De Weerelt dank ik dan ook de initiatiefnemers om carnaval levendig te houden in deze bijzondere tijd. Zelf willen wij ook nog een oproep doen om op Vette Dinsdag jullie huizen te versieren in de kleuren van de carnaval en dit in groot Wellen. Alvast bedankt en hopelijk stemmen jullie massaal af op radio VRW die avond.”

Borgloon feest twee maal

De Koninklijke Ridders van de Ceuleman, met Stadsprins Ruan I, jeugdprinses Iona I en hofdame Loes, zullen op zondag 21 februari een livestream organiseren. Tijdens de uren van de stoet kunnen mensen genieten van de muziek van DJ Pieter V. Alles is te volgen op de Facebookpagina. Daarnaast worden aan huis de ontbijtkorven geleverd die mensen op voorhand kunnen bestellen.

Ook het narrendom Haren laat zich in het weekend van 27 en 28 februari niet onbetuigd. De Ridders van de Katteköp hebben helaas hun 50e stoet moeten annuleren. Jeroen Bellings hoopt dat mensen massaal de vlaggen gaan uithangen. Ook Haren kiest voor een carnavalsontbijt dat op bestelling aan huis wordt geleverd. De livestream via Twitch wordt een mooie afsluiter.