Wellen

“De lach van de witte abeel…maar voor hoelang nog?” *** Wellense oppositie trekt van leer tegen schepen van Leefmilieu

Vrijdagavond zullen de drie Wellense oppositiepartijen schepen van Leefmilieu Kristien Treunen bevragen over de kapvergunning voor twee bomen op de Ilderveldweg. Het gaat om een witte abeel en een jongere eik. Natuur en Bos spreekt van een voorlopig gunstig advies om te kappen omdat het hout van de boom zwak is. “Dit klopt niet”, reageert Open VLD Wellen.

Luc Jacques, een fruitboer van Alken, heeft een fruitbedrijf ACTIV FRUIT BVBA met een achterliggende perceel op Wellens grondgebied. Hij was het die bij de gemeente Wellen een kapvergunning aanvroeg om de meidoornhaag en de twee bomen te kappen. Natuur en Bos adviseerde gunstig onder de voorwaarde dat er twee nieuwe bomen in de plaats zouden komen. Het schepencollege zou vervolgens een kapvergunning hebben uitgereikt. De meidoornhaag zou volgens Natuur en Bos gespaard moeten blijven.

Landschapselement met een lach

Wie ter plaatse gaat merkt dat de bomen twee grote mastodonten zijn met een dikke stam en een indrukwekkende kruin. Het gaat om een witte abeel, ook wel zilverpopulier genoemd en een jongere eik. Het is voor die twee bomen dat het schepencollege een kapvergunning verleende. “Samen met de meidoornhaag zijn ze een prachtig landschapselement die de omgeving sieren”, vertelt een natuurliefhebber ons. “De witte abeel kan tot 30 meter hoog worden. De plant komt meestal voor als een veel kleinere boom. De schors is glad en grijswit bij jonge bomen; later wordt hij zwart en ruw aan de voet en vlekkerig daarboven.

Op de schors komt een ruitvormige tekening voor. Daarin zie je de lach van de boom

Op de schors komt een ruitvormige tekening voor. Daarin zie je de lach van de boom”, vertelt onze natuurvriend. “De twijgen en knoppen zijn dichtbezet met wit, wollig haardons. Maar hoe lang de boom nog kan lachen….het ziet er niet goed uit”, klinkt het verontrustend.

Oppositie : “Bomen moeten blijven!”

Ook de Wellense oppositie neemt het niet dat de bomen gekapt gaan worden. Het schepencollege nam haar beslissing via een vereenvoudigde procedure. Er werd geen openbaar onderzoek gehouden. Benny Maes (VAW) bevestigt dat de bomen gezond en sterk zijn. Hij gaat daarmee in tegen de visie van Natuur en Bos. Gerry Briers (N-VA) vult aan: “Wij hopen dat het gemeentebestuur zijn vergissing inziet en deze boom de nodige bescherming zal geven.” De Wellense Open Vld is de boom zelf gaan bekijken. Fractieleider Stijn Vandersmissen: “Wij hebben geen zwakhout vastgesteld. Wij vragen ons af of de gemeentelijke diensten wel zijn komen kijken, omdat de kapvergunning het over een andere boomsoort heeft. Wij hopen dat deze kapvergunning wordt ingetrokken”, besluit Vandersmissen.

Kritiek op Natuur en Bos

Maar ook Natuur en Bos komt minder goed uit het verhaal. In Brustem (Sint-Truiden) werd er vorige maand onaangekondigd gekapt rond de burchttoren, ook zonder de buurtbewoners en de erfgoedraad daarin te kennen, laat staan hen te verwittigen. En in Melveren kapte een boer 150 hoogstambomen. Als onze redacteur daarover naar meer informatie vraagt krijgen we zelfs geen antwoord van Natuur en Bos. We weten dat er een PV is opgesteld, maar of Natuur en Bos de zaak nu opvolgt en wat er gaat gebeuren is onduidelijk. Die zaak is al een jaar oud. Ook Vooruit-kopman Ludwig Vandenhove van Sint-Truiden stelde vast dat er nogal gemakkelijk drogredenen gevonden kunnen worden om te kappen.

Vrijdagavond zal de bevoegde schepen het mogen uitleggen aan de eensgezinde oppositie. “De bomen moeten blijven”, besluiten Open Vld, VAW en N-VA.